Obračun Novosela i ministra Pavića oko nervoznog spotića – ‘ubojice referenduma’

Jasmina Grgurić
9. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Kada se sindikati sučele s Markom Pavićem, drame ne izostane pa je tako bilo i u sinoćnjem Otvorenom. Mladen Novosel (SSSH) napadao je ministra zbog Vladinih “spotića” usmjerenih protiv referendumske inicijative “67 je previše” dok ih je Pavić svim silama pokušavao obraniti. Iako je u studiju HRT-a sjedilo još dvoje gostiju, SDP-ov Peđa Grbin i HNS-ova Božica Makar, Novosel i Pavić burnom su raspravom ukrali cijeli šou.

Pavić i Novosel u HRT-ovom Otvorenom Snimak zaslona/Youtube

Ministru nije bilo lako opravdati gotovo četiri milijuna kuna javnog novca uloženog u reklamiranje mirovinske reforme uoči tri vrlo znakovita događaja; prosvjeda sindikata protiv mirovinske reforme u listopadu, prosinačkog izglasavanja mirovinske reforme vrlo tankom većinom u Saboru te sada prilikom prikupljanja potpisa za referendum “67 je previše”. Začudo, punih pet mjeseci između, građani nisu imali prilike informirati se putem “spotića” na televiziji. Zakon je bio donesen i Vlada izgleda nije imala potrebu više ga promovirati. Sve do sada.

“Ministre, budite pristojni!”

Ministar se još jednom branio kako ovo nije protureferendumska, nego informativna kampanja, što je “demokratsko pravo i standard drugih zemalja EU-a“. To pravo dao im je i Ustavni sud. Po spotu je uloženo oko 20.000 kuna, dok su milijuni utrošeni na zakup medijskog prostora, što Marko Pavić smatra aspolutno opravdanim.

Za predsjednika SSSH-a, Mladena Novosela, tu se ne radi o nikakvom informiranju građana, nego o protusindikalnoj i protunarodnoj kampanji s namjerom da odvraća ljude da potpišu za referendum.

Ministre, budite pristojni!” – upozorio je Novosel odmah na početku Pavića, jer mu je upao u riječ kada je krenuo govoriti pa ga je zamolio da to više ne čini.

“Kada su ovaj ministar i ova Vlada shvatili da ćemo mi doista ići u prikupljanje potpisa, slučajno su se kao onda opet počeli emitirati informativni spotići (kako ih je nazvala ministrova tajnica). No, pojavili su se i novi, izuzetno nervozni spotići kojima se direktno utječe na hrvatske građane da ne izlaze na štandove davati sindikatima potpise…” – krenuo je obrazlagati Novosel.

miroslav šeparović

Ustavni sud o Pavićevim reklamama: Sve je čisto, nećemo postupati

Ministar ga je opet prekinuo i rekao da to nije točno, već da samo “upozoravaju na fiskalni efekt” (misleći na 45 milijardi kuna koliko će do 2040. godine navodno koštati posljedice provođenja referendumskih prijedloga, op.a.).

Novosel ga je prozvao za nekulturu, pa nastavio:

“Dragi moj ministre, vi ste nam učinili dosta štete s ovim spotićem, to je činjenica, ali niste uspjeli dovoljno štete učiniti da do sada ne prikupimo nešto manje od 307 tisuća potpisa građana koji su imali dovoljno hrabrosti da to učine unatoč vašem plašenju i da sami odlučuju o svojoj budućnosti i budućnosti svoje djece” – kazao je Novosel.

Pavić: “Sindikati su se uključili u političku utakmicu”

Ministar je replicirao da nitko ne ograničava bilo kakvo prikupljanje potpisa.

“Ako je naš spotić, kako ga vi nazivate, baš takav “killer (ubojica op.a.) referenduma”, vjerujte da bi moj tim koji ih je osmislio sada u Britaniji zarađivao velike novce pripremajući se za neke slične referendumske inicijative” – rekao je Marko Pavić.

Priznao je i da se vremenska crta poklapa, ali da se poklapa i sa čitanjem prijedloga zakona u Saboru, kao i da je drugi spot naručen 2018. godine. Za ovaj posljednji, treći, sporni, ministar nije rekao ništa.

“Sindikati su se uključili u političku utakmicu, postali su dionici europskih izbora. Čudom ste okupili ljevicu i desnicu, čestitam vam na tome. Od gospođe Markić do SDP-a” – dodao je Pavić.

Vlada reklamira samu sebe i uplašila se građana

Ustavnom sudu zahtjev za ispitivanjem kampanje poslao je prošlog tjedna saborski zastupnik Peđa Grbin.

Sindikalist Novosel ministru Paviću: "Vi ne živite na istom planetu kao mi"

“Građani imaju pravo čuti što političke stranke misle o referendumskoj inicijativi, ali isto tako imaju pravo da se ne troši njihov novac. Da je htjela biti transparentna, Vlada je mogla organizirati okrugle stolove i konferencije te pozvati poslodavce, sindikate… Oni su se odlučili za kampanju. Reklamiranje stava Vlade plaćaju svi građani. Potpuno je evidentno da se Vlada uplašila sindikalnog referenduma. Vlada se odlučila “zagrabiti u javnu kesu” i time raspolagati kao da je njihov novac” – upozorio je Peđa Grbin.

Ipak, Grbin je kazao da neće potpisati za referendum, ali ne podržava ni Pavićevu reformu.

“Referendumska inicijativa te Pavićev prijedlog ne uvažavaju činjenice da živimo u 2019. i da su se okolnosti primjenile. Nije isti posao jednog inženjera ili odvjetnika i posao varioca u Uljaniku. No, to vas ne treba brinuti, te ćete poslove ionako uništiti” – rekao je Grbin.

Božica Makar iz HNS-a smatra da se radi o informiranju građana, a “o tajmingu neka odluči Ustavni sud”.

“Građani doista nisu informirani. Oni su u šumi raznoraznih informacija. Svatko gleda prvenstveno sebe, a kad bi bilo koga pitali da želi raditi kraće od 65, naravno da bi svi htjeli. Svi bi zaokružili i da žele veće mirovine. No, je li to moguće? Treba više informirati građane” – mišljenja je Makar.

“Govorite neistine i gluposti, argumenti su vam jadni”

Nastavljena je prepirka ministra i sindikalista, koji je Paviću predložio da otpusti PR koji mu savjetuje što će govoriti jer su mu argumenti “toliko jadni, da nitko na njih više ne obraća pažnju“.

“Mnogi od naših aktivista, volontera i ljudi koji dolaze potpisati su i članovi HDZ-a i simpatizeri HDZ-a, ali smatraju da ovo nije dobro” – rekao je Novosel.

Marijana Puljak žestoko oribala referendumsku inicijativu '67 je previše'

Ministar ga je opet prekinuo optuživši ga za politikanstvo, a Novosel mu je dobacio da govori “neistine i gluposti” i ponovo ga zatražio da bude pristojan. Pavić mu je pak uzvratio da je divljao na konferencijama posljednjih dana. Novosel je rekao da nisu uz nijednu stranku te da su im sve, osim stranke “Pametno”, dale svoj potpis i da je to ministrov – poraz.

Međusobno predbacivanje, povišeni tonovi i dvoglasje nastavljeno je pa je u jednom trenutku bilo nemoguće razabrati što su uopće govorili, izuzev: “Ministre, argumenti su vam jadni!