Sprema li se umirovljenički štrajk? ‘Umirovljenici su previše dali društvu da bi se nekome stalno moljakali…’

Milan Dalmacija
12. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Platforma Umirovljenici zajedno pozvala je Vladu da riješi umirovljenička pitanja i ispuni njihove zahtjeve na način na koji je to učinila zaposlenima u javnoj službi. U protivnom, tvrde, spremni su organizirati umirovljenički štrajk. Podsjećaju da upravo glasovi umirovljenika daju ili čuvaju vlast nekoj stranci, ali da sve ovisi o ispunjavanju zahtjeva, među kojima su ukidanje penalizacije, 13. mirovina, povećanje udjela mirovina u BDP-u…

prosvjed SUH 2017

Foto: Transparenti na umirovljeničkom prosvjedu, listopad 2017. | Mirovina.hr

Vlada je odlučila povećati plaće većini zaposlenika u javnoj službi. Na povišicu će moći računati oko 219.000 osoba, nakon dugih pregovora s predstavnicima sindikata i raznih djelatnosti unutar sustava. Liječnici i medicinske sestre dugo su prijetili štrajkom, kao i pravosudni policajci. Ipak, u štrajk su prošloga tjedna zbog neispunjavanja zahtjeva stupili suci. No, što je s 1,2 milijuna umirovljenika, čiji predstavnici već dugo ponavljaju važne zahtjeve za popravak standarda najstarijeg dijela našeg stanovništva?

Molbe i zapostavljanje

Pismo umirovljeničkih udruga premijeru: 'Rado ćemo nastaviti socijalni dijalog, jer suprotno od toga su prosvjedi'

Politička platforma Umirovljenici zajedno ozbiljno razmišlja o tome da pozove umirovljenike na prosvjede, potaknuta reakcijom Vlade na zahtjeve djelatnika u javnom sektoru, ali i kako bi potaknuli Vladu da žurno riješi probleme koji se tiču trećine populacije. Još ranije su Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske otvorenim pismom Vladi najavili mogućnost prosvjeda zbog šestog kruga porezne reforme, ali i neispunjavanja njihovih osnovnih i dugotrajnih zahtjeva.

– Umirovljenici su previše dali društvu da bi se nekome stalno moljakali, da bi bili stalno zapostavljani u poboljšanju svog materijalnog statusa i drugih prava. Gledajući iskustva zaposlenika u borbi za svoja prava, strpljenje umirovljenika je pri kraju, što bi moglo pokrenuti lavinu sa nepredvidivim posljedicama za sve političke aktere. Pitamo se u kojem i kakvom mi to društvu živimo ako nam je postalo normalno da više od pola umirovljenika prima mirovinu od koje se ne može normalno živjeti, te da je sve više umirovljenika prisiljenih doslovno kopati po kontejnerima ili tražiti dodatni posao. Zato javno pitamo je li previše tražiti da čovjek nakon punog radnog vijeka prima mirovinu dostatnu za život dostojan čovjeka?, stoji u priopćenju Platforme Umirovljenici zajedno.

Beskompromisni zahtjevi

Iz Platforme smatraju da bi se umirovljenički bunt mogao dogoditi uskoro. Posebno naglašavaju da oko pola milijuna starijih prima mirovine ispod linije siromaštva te da je poznato svima da se vlast dobiva ili spašava glasovima umirovljenika na izborima. Stoga su ponovili najvažnije zahtjeve.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik
Vlado, što se čeka? Umirovljenici traže 13. mirovinu: 'Nek' nam daju ono što nam pripada'

– Tražit ćemo beskompromisno da se ukine doživotna penalizacija, ako znamo da oni koji su otišli u prijevremenu mirovinu imaju u prosjeku nešto više od 36 godina radnog staža odnosno pet godina više od onih koji su ostvarili punu starosnu mirovinu sa prosjekom od 31,5 godine radnog staža, naravno, bez ikakve penalizacije. Tražimo da udio mirovine u hrvatskom BDP-u bude u prosjeku EU, oko 12,5 posto umjesto 10,2 posto. Sustizanjem tog prosjeka odmah bi se smanjilo siromaštvo umirovljenika.

A pitamo se također zar je previše tražiti institut javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima, 13. mirovinu, bolju medicinsku skrb, jeftinije lijekove, više domova za umirovljenike, pravo na veću zastupljenost u javnim informativnim programima HRT-a, a kojeg uvelike financiraju kroz pretplatu i druga davanja, jer, ne zaboravimo, umirovljenici čine gotovo trećinu stanovnika Hrvatske, poručuju iz Platforme Umirovljenici zajedno.

Dodaju da su dosadašnji paketi mjera bili dobro došla pomoć umirovljenicima, ali ne i rješenje njihove egzistencije. Poslali su poruku Vladi da odluči želi li pregovarati za stolom ili će dopustiti da vrlo brojna društvena skupina dokazuje svoju snagu na ulicama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap