Pismo umirovljeničkih udruga premijeru: ‘Rado ćemo nastaviti socijalni dijalog, jer suprotno od toga su prosvjedi’

Milan Dalmacija
10. svibnja 2023.
Mirovine
A- A+

Dvije najveće umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske, poslale su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Marku Primorcu. Tema je šesti krug porezne reforme, odnosno najava smanjenja mirovinskih doprinosa. Iz udruga su upozorili da ta namjera nema podršku šire javnosti i stručnjaka, a posebno ih je zasmetalo to što su o svemu bili obaviješteni iz medija. Ponovili su svoje ranije zahtjeve i pozvali na socijalni dijalog, jer će, u protivnom, uslijediti prosvjedi.

Jasna A. Petrović (Mirovina.hr) Višnja Fortuna (snimak zaslona HRT)

Nakon prošlotjedne najave ministra financija Marka Primorca, kako će smanjiti opterećenje na plaće, između ostalog, i smanjenjem mirovinskih doprinosa, pri čemu mirovine ne bi trebale padati, reagirali su brojni političari, ekonomisti te predstavnici sindikata i umirovljeničkih udruga.

Među njima, rijetki su bili oni koji su pohvalili ovaj potez, koji se naziva i šestim krugom porezne reforme. Salve kritika nisu pokolebale ministra i ostale članove Vlade da nastave pravdati svoje ideje, premda u javnosti nije bio obznanjen nikakav izračun prihoda, dobiti ili gubitaka u državnom proračunu, a pogotovo ne u razdjelu koji se tiče mirovina. Nije bilo niti analize utjecaja na populaciju, napose na sadašnje umirovljenike, čije mirovine i dalje u većoj mjeri ovise o uplaćenim doprinosima.

Stigle reakcije na najavu smanjenja mirovinskih doprinosa: 'Primorac je proglasio rat radnicima i umirovljenicima'

Stoga je Sindikat umirovljenika Hrvatske u suradnji s Maticom umirovljenika Hrvatske odlučio poslati zajedničko otvoreno pismo na adrese premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Marka Primorca. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

– Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH,

Nakon solističkih najava u javnosti o budućoj poreznoj reformi od strane ministra financija, u kojim najavljuje smanjivanje mirovinskog doprinosa za pojedine kategorije zaposlenih, te mogućno ukidanje prireza za lokalnu samoupravu – od kojega se dobrim dijelom potpomažu najsiromašnije kategorije starijih građana, konačno ste se i sami obratili javnosti naglasivši kako će “idućih dana biti dovršen šesti krug porezne reforme, koji je u završnoj fazi priprema i koji će u konačnici omogućiti hrvatskim građanima veće plaće”, kako biste “spriječili ugrozu egzistencije hrvatskih obitelji, zadržali radna mjesta, kompanijama omogućili da premoste velike izazove, bez valova otpuštanja”. Zanimljivo kako Vaše i ministrove inicijative podržavaju samo poslodavci i njihove udruge te predstavnici obveznih mirovinskih fondova inozemnih banaka, dok se protive brojni znanstvenici, sindikati kao predstavnici radnika i umirovljeničke udruge.

O svemu doznali iz medija

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Jednokratni dodatak ili 13. mirovina? Objavljen pregled prakse, neke europske države isplaćuju i više od 13 mirovina

Poštovani premijeru, uključivanjem u rad više radnih skupina za poboljšanje mirovinskog sustava, jačanjem socijalnog dijaloga te razradom brojnih inicijativa za povećanje adekvatnosti mirovina, kako je Hrvatskoj savjetovano od strane Europske komisije, vjerovali smo da ćemo biti kontaktirani u svakom pitanju koje se dotiče položaja starijih osoba u društvu. Ovaj put ne samo da nismo obaviješteni, već smo o svemu doznali iz medija. Saznali smo putem medija i da ministar financija nema namjeru povećati osobni porezni odbitak na dohodak (plaće i mirovine) sa 4.000 na 5.000 kuna, odnosno sa 530,90 eura na 663,61 eura, jer bi time pogodovao “srednjoj i višoj klasi”. Oprostite, premijeru, ali ovakva ocjena je zastrašujuća.

Također, u Vašim istupima u vezi tzv. porezne reforme, uz građane i plaće niti jednom ne spominjete 23 posto građana starijih od 65 godina niti umirovljenike. Niti riječju ne spominjete da ćete njihove mirovine učiniti adekvatnijima. Sve nas to zbunjuje, jer Vi biste trebali dobro znati da ste u HDZ-ovom predizbornom dokumentu “Sigurna Hrvatska” iz 2020. najavili povećanje udjela neto mirovina u neto plaćama do kraja mandata na barem 50 posto. Sada je u veljači, međutim, udjel mirovine u plaći pao na samo 35,1 posto. To je službeni podatak, a ne ono što Vam dostavljaju ministri nakon što odrežu tzv. mirovine temeljem međunarodnih ugovora, jer i to su poglavito građani Hrvatske. I s takvim smo postotkom najniže na ljestvici Europske unije (prosječni udjel – 62%), kao i među državama nastalim na području bivše Jugoslavije, gdje se udjel kreće od 45 do 60 posto.

Stariji statistički najsiromašniji

siromaštvo
Najstariji i dalje među najsiromašnijima: 'Ovo je još jedan dokaz da mirovine nisu adekvatne'

Možda niste vidjeli, premijeru, da su prema najnovijim hrvatskim statističkim podacima prosječni hrvatski građani manje siromašni, osim što je stopa siromaštva starijih od 65 godina i dalje najviša, i dalje raste, a sada je 32,4 posto. To znači da ste zaboravili četvrtinu svojih građana koji ne primaju plaće, već mirovine ili socijalne potpore. Eto, to su razlozi zbog čega se protivimo rezanju doprinosa za mirovine za prvi stup sa sada niskih 15 posto, dok Italija ima 33 posto, Francuska i Češka 26 posto, Slovačka 23 posto…

Pozivamo Vas, premijeru, da povećate mirovine za najmanje 10 posto, ukinete penalizaciju sa 65 godina, uvedete novi model usklađivanja prema povoljnijem indeksu rasta plaća ili cijena, uvedete minimalne mirovine, svim umirovljenicama priznate barem po jednu godinu dodatnog staža po djetetu (a ne 6 mjeseci i to samo umirovljenima nakon 1.1.2019. godine), uvedete 13. mirovinu, vratite prava na dostavu mirovina poštom, ukinete plaćanje alimentacije od strane baka i djedova, a o ostalome ćemo rado nastaviti socijalni dijalog, jer suprotno od toga su prosvjedi sve gladnijih umirovljenika, što bismo svi rado izbjegli, stoji u pismu kojeg potpisuju predsjednica SUH-a Jasna Petrović i predsjednica MUH-a Višnja Fortuna.

Upitali smo i naše čitatelje što misle o smanjenju mirovinskih doprinosa. Možemo reći kako su gotovo svi potkrijepili teze iz pisma umirovljeničkih udruga, usprotivivši se takvoj najavi. Rezultate ankete možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap