Njemački mirovinski sustav pred kolapsom? Poslodavci tvrde da za 5 godina uopće neće moći funkcionirati

Milan Dalmacija
5. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Šef Saveza njemačkih udruga poslodavaca (BDA), Rainer Dulger drži da je potrebno hitno mijenjati tamošnji mirovinski sustav, jer je njegovo financiranje na rubu kolapsa. Smatra da za pet godina neće moći uopće funkcionirati, a rješenje vidi u podizanju dobi za odlazak u mirovinu.

njemacka

Foto: Unsplash

Njemački poslodavci smatraju da je potrebna hitna reorganizacija tamošnjih sustava socijalne sigurnosti. Šef Saveza njemačkih udruga poslodavaca (BDA), Rainer Dulger izjavio je da je potrebna velika društvena reforma poput one pri ujedinjenju Njemačke, jer će za pet godina troškovi socijalnih davanja “eksplodirati”.

Tečaj €/kn: 7,53450
umirovljenici razgovaraju
Nevolje u raju: Milijuni njemačkih umirovljenika imaju mirovinu manju od 1.000 eura

Pritom je posebno naglasio nužnost hitne reorganizacije mirovinskog sustava. Drži da je njegovo financiranje na rubu kolapsa, a kao rješenje predlaže novo povećanje dobi za odlazak u mirovinu.

– Ne smije se dogoditi da povećanje očekivanog životnog vijeka dovodi do duljeg korištenja mirovine, rekao je Dulger za Bild.

Problematičan univerzalni dohodak

Problematično mu je i uvođenje univerzalnog dohotka, jer bi to moglo uvesti nove podjele u društvu. Argumentirajući svoje teze, ponovno se poslužio imperativom.

– Ne može se dogoditi da ljudi koji ujutro idu na posao imaju samo malo više novca od nekoga tko ne radi, drži on.

Vladajuća koalicija planira temeljnim dohotkom od 1. siječnja zamijeniti sadašnji sustav socijalne pomoći. Riječ je o 50 eura većem iznosu od dosadašnjih isplata, a u izračunu bi se u obzir uzimala i očekivana inflacija. No, isplata “novca za građane” bi mogla biti odgođena, jer Kršćansko-demokratska unija (CDU) neće podržati prijedlog u njemačkom parlamentu, Bundestagu, bez ustupaka vladajuće koalicije.

Njemački mirovinski sustav pred kolapsom? Poslodavci tvrde da za 5 godina uopće neće moći funkcionirati
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap