Znate li koliko iznose njemačke mirovine? Cifra bi vas mogla iznenaditi

Ana Kanazir
28. listopada 2022.
Mirovine
A- A+

Iznosi mirovina u Njemačkoj se bitno razlikuju od jedne savezne države do druge. Tako su starosne mirovine najviše u Saarskoj, gdje umirovljenici nakon 35 godina osiguranja u prosjeku primaju 1.593 eura bruto na mjesec. Pokazuje to atlas mirovina njemačke udruge mirovinskog osiguranja za 2022. godinu. Građani Splita su od 18. do 20. listopada u Područnoj službi mogli saznati ove i brojne druge informacije o njemačkim mirovinama, pri čemu su na sva pitanja odgovarali predstavnici mirovinskog osiguranja Njemačke.

Foto: Pixabay

Nakon održanih savjetodavnih dana s predstavnicima mirovinskog osiguranja Republike Austrije o čemu smo pisali ovdje, na red su došli Međunarodni savjetodavni dani s predstavnicima mirovinskog osiguranja Njemačke.

Postavljena su razna pitanja

Savjetnici iz područja mirovinskog osiguranja informirali su osiguranike o ostvarivanju prava iz njemačkog mirovinskog osiguranja i postupku ostvarivanja prava (od podnošenja zahtjeva do donošenja rješenja o pravu) te isplati mirovinskih davanja iz Njemačke i Hrvatske, a savjetovanje su posjetile 132 osobe.

Zainteresirani su postavili različita pitanje, među kojima i koji su uvjeti za mirovinu u Njemačkoj, kako ide povrat uplaćenih sredstava tijekom osiguranja u Njemačkoj, a postavljeno je i nekoliko upita u vezi s isplatom mirovine prema rješenju o nasljeđivanju te nadležnosti po pitanju ozljede na radu hrvatskog državljanina tijekom rada u Njemačkoj.

grijanje
Ovako to radi Njemačka: Isplatit će energetski dodatak svim umirovljenicima, poznata je i cifra

Iznosi mirovina u Njemačkoj

Iznosi mirovina u Njemačkoj se razlikuju od jedne savezne države do druge. Tako su starosne mirovine u prosjeku najviše u Saarskoj, gdje umirovljenici nakon 35 godina osiguranja u prosjeku primaju 1.593 eura bruto na mjesec. U Thüringenu, bruto mjesečni iznos mirovine iznosi 1.346 eura. Umirovljenici u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija svakog mjeseca dobivaju 1.564 eura. Idući su Hamburg sa 1.531 eurom, Hessen (1.524 eura) i Baden-Württemberg (1.521 euro). Kako prenosi portal Fenix, ove zemlje su među vodećima jer su tamo muškarci prije radili na dobro plaćenim poslovima u rudarskoj industriji pa sada imaju i relativno visoke mirovine.

Osim visokih mirovina, u Njemačkoj baš svi umirovljenici dobivaju energetski dodatak u iznosu od 300 eura. Jedini uvjet za primanje energetskog dodatka je da osobe na dan 1. prosinca ostvare pravo na starosnu, invalidsku ili obiteljsku mirovinu sukladno zakonu o mirovinskom osiguranju, a više smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap