Njemačka centralna banka: Dobnu granicu za odlazak u mirovinu treba vezati uz životni vijek

Josip Mihaljević
26. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Iako je nova njemačka vlast obećala da neće povećavati dob za odlazak u mirovinu, Njemačka centralna banka (Bundesbank) predlaže da se dobna granica za odlazak u mirovinu poveže s prosječnim životnim vijekom u Njemačkoj.

umirovljenik na klupi

Foto: Unsplash

Njemačka centralna banka (Bundesbank) predložila je ovoga tjedna da se starosna granica za odlazak u mirovinu prilagodni sverastućem životnom vijeku u njemačkoj, piše Index.hr. Mirovine su u Njemačkoj političarima osjetljivo pitanje budući da posljednjih godina ne prolaze sjajno, a nova koalicija na vlasti obećala je kako neće dalje povećavati dob za ostvarivanje prava na mirovinu. Po tom su pitanju u prijelaznom razdoblju, a granica će do 2029. godine iznositi 67 godina.

“Povezivanje odlaska u mirovinu s prosječnim životnim vijekom moglo bi dugoročno stabilizirati mirovinski sustav”, objavila je Bundesbank u mjesečnom izvještaju.

Navode kako i druge zemlje u EU podižu dobnu granicu, odnosno da se na neki način prilagođavaju mehanizmu “odgađanja” mirovine.

“Povezivanje trenutka odlaska u mirovinu s prosječnim životnim vijekom osjetno smanjuje pritisak, kako na sustav mirovinskog osiguranja tako i na državni proračun”, stoji u izvješću.

Bankari smatraju kako bi ovim jednostavnim potezom vječito stali na rep političkim raspravama oko granične dobi za ostvarivanje prava na mirovinu. No, ostaje pitanje kako bi ovakav model funkcionirano u stvarnosti. Prema najnovijim podacima prosječna životna dob za žene u Njemačkoj iznosi 83,4 godine, a za muškarcee 78,6 godina. Znači li prijedlog njemačke središnje banke da bi žene trebale raditi dulje od muškaraca prije nego što odu u mirovinu?

Također, brojni stručnjaci koji se bave ovim pitanjem smatraju kako prosječna životna dob ne može biti jedini parametar koji se gleda kod odlaska u mirovinu, a oni zagovaraju i alternativne podatke koji gledaju koliko osoba u mirovini doista može proživjeti “zdravih” godina života.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap