Ovako to radi Njemačka: Isplatit će energetski dodatak svim umirovljenicima, poznata je i cifra

Milan Dalmacija
24. listopada 2022.
Mirovine
A- A+

Njemačka je vlada odlučila isplatiti po 300 eura energetskog dodatka svakom od 20 milijuna umirovljenika. Isplate će trajati do 15. prosinca, a za primanje dodatka kriterij nije visina mirovine, već pravo na mirovinu.

grijanje

Ilustracija: Rawpixel

Dok je u nas energetski dodatak već isplaćen za 631.202 umirovljenika, Njemačka je odlučila do 15. prosinca isplatiti jednokratnu pomoć za 20 milijuna umirovljenika. Jedini uvjet za primanje energetskog dodatka je da osobe na dan 1. prosinca ostvare pravo na starosnu, invalidsku ili obiteljsku mirovinu sukladno zakonu o mirovinskom osiguranju, piše Fenix Magazin.

Vlada je još početkom rujna odredila iznos jednokratne pomoći. Dok je u Hrvatskoj to bilo od 400 do 1.200 kuna ovisno o visini mirovine, a najviše do 4.360 kuna, u Njemačkoj limita mirovine nema, što znači da će svi koji ostvare prava na osnovne vrste mirovina dobiti 300 eura.

Odluku je protekloga četvrtka odobrio Bundestag. Ne treba zaboraviti ni da je u rujnu po 300 eura isplaćeno svakom zaposleniku u Njemačkoj. Jasno, do toga ne bi ni došlo da cijene energenata ni u najvećoj europskoj ekonomiji nisu podivljale.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap