Najveći poslodavac u Njemačkoj zahtjeva značajno podizanje granice za odlazak u mirovinu

Matej Markovinović
6. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Predstavnik Saveza njemačke metaloprerađivačke i elektro industrije Stefan Wolf, zahtjeva podizanje granice za odlazak u mirovinu na 70 godina. Riječ je o poprilično kontroverznom zahtjevu, o kojem njemački mediji ne prestaju pisati.

Rad umirovljenika | Pexels

Rad umirovljenika | Pexels

Stefan Wolf, predstavnik Saveza njemačke metaloprerađivačke i elektro industrije, jednog od najvećih i najvažnijih poslodavaca u Njemačkoj, zahtjeva podizanje granice za odlazak u mirovinu na 70 godina.

‘Ne preostaje nam ništa drugo nego više rada’

“Ako obratimo pozornost na demografska kretanja i opterećenja socijalnih i mirovinskih fondova, onda moramo doći do zaključka da su rezerve iscrpljene. Ne preostaje nam ništa drugo nego više rada i dulji radni vijek”, tvrdi Wolf.

Po Wolfu, produljenje radnog vijeka nije potrebno samo za sprječavanje kolapsa  mirovinskih fondova, nego je potrebno i zbog toga što Nijemci žive sve dulje, što rezultira time i da dulje primaju mirovine.

“Ove dvije vrijednosti treba prilagoditi, jer u protivnome mirovinski sustav srednjoročno neće biti održiv”, zaključuje Wolf.

Kako prenosi HRT, prema trenutnoj zakonskoj regulativi u Njemačkoj, granica za odlazak u punu mirovinu bi do 2029. godine trebala biti podignuta sa sadašnjih 65 na 67 godina starosti.

Sindikati protiv podizanja starosne granice

Podsjetimo, trenutno na njemačkom tržištu rada nedostaje preko 900.000 radnika, zbog čega se poslodavci masovno žale. Mladih je sve manje, a stanje bi se u narednim godinama moglo pogoršati zbog odlaska takozvane “baby-boomer” generacije u mirovinu.

Unatoč tome, predstavnici sindikata i socijalnih udruga oštro odbacuju podizanje starosne granice za odlazak u mirovinu.

Njemačka u problemu: Poslodavci se masovno žale na nedostatak radnika

“Prijedlog za podizanje granice nema veze sa stvarnošću. Već sad samo manjina zaposlenih ostaje do 65 godina života na radnom mjestu. Prije svega oni koji rade u fizički i psihički zahtjevnim zanimanjima ne izdrže do mirovinske granice”, navodi predsjednica socijalne udruge VdK, Verena Bentele.

Bentele, naime, traži da se umjesto podizanja granice provede reforma mirovinskog sustava koja bi unijela više pravednosti i natjerala sve grupe da uplaćuju u fond. Inače, zaposleni u Njemačkoj u državnim institucijama, samostalni poduzetnici te političari, izuzeti su od obveze uplaćivanja u mirovinske fondove.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap