Gubici fondova između 5 i 6 milijardi kn: Nema povrata za one koji će uskoro u mirovinu

Milan Dalmacija
21. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Predsjednik uprave HANFA-e Ante Žigman istaknuo je kako su mirovinski fondovi ove godine izgubile između četiri i pet posto uplata građana, odnosno između pet i šest milijardi kuna. Dodao je kako ovaj manjak ne može biti nadoknađen u kratkom vremenu, zbog čega će oni koji uskoro idu u mirovinu ostati uskraćeni.

Snimak zaslona/ Youtube (HRT)

Mirovinski fondovi ove su godine, zbog ekonomskih turbulencija izazvanih pandemijom, ratom u Ukrajini i energetskom krizom, ostvarili gubitke. U kategoriji A zabilježen je najmanji godišnji gubitak, oko tri posto, iako je to najrizičnija skupina. U kategoriji B, gdje se nalazi oko 90 posto građana, izgubljeno je oko četiri posto njihovih uplata, dok je u kategoriji C, gdje su građani pred umirovljenje, izgubljeno šest posto.

Predsjednik uprave HANFA-e, Ante Žigman je u Dnevniku HRT-a podsjetio da su mirovinski fondovi nakon krize 2008. izgubili 12 posto prihoda, dok se ove godine gubitak kreće u prosjeku između četiri i pet posto.

– Radi se o nekih pet do šest milijardi kuna koje nisu ove godine uspjeli mirovinski fondovi zaraditi svojim članovima, rekao je Žigman.

Bez povrata za skore umirovljenike

raiffeisen mirovinski fondovi
'Idemo prema krizi': Marko Rakar upozorava na netransparentnost i loša ulaganja mirovinskih fondova

Istaknuo je da su sve vrste fondova diljem Europe zabilježile pad, neki od njih su pali i više od naših mirovinaca. Oni najrizičniji su najmanje izgubili jer su imali šire mogućnosti ulaganja, koja su se u kriznim vremenima pokazala manje problematičnima. Žigman je ipak istaknuo da se već sad vide određeni znakovi oporavka.

– Puno se toga na svjetskom tržištu dogodilo što je tijekom ove godine očistilo tržište, rekao je Žigman i dodao da se gubitak može nadoknaditi, ali će trebati vremena.

A vremena nemaju oni koji će uskoro u mirovinu. Žigman je potvrdio da njima povrat izgubljenih uplata neće biti moguć. No, zato mlađe generacije u trenutku svog umirovljenja ovu razliku ne bi trebale osjetiti.

AZ bio na redu za nadzor

Šef HANFA-e objasnio je i zbog čega su pokrenuli nadzor nad AZ mirovinskim fondom. Podsjetimo, ranije je Allianz odbio ulagati u udjele Sberbanka u Fortenovi, zbog čega su se iz posla morali povući i drugi mirovinski fondovi.

– HANFA nije pokrenula nadzor zbog događaja koji je vezan za Fortenovu. Mi smo u svojim planovima za nadzor u ovoj godini imali AZ kao fond koji smo trebali nadzirati tijekom ove godine i to se poklopilo s ovom cijelom situacijom. Provjeravat će se svi investicijski procesi. Gledat ćemo kako je obavljen investicijski proces i on je jako važan za sve mirovinske fondove, poručio je predsjednik HANFA-e i dodao da nije bilo političkog pritiska u postupanju prema AZ-u.

Osvrnuo se i ulaganja u kriptovalute, koje su tijekom ove godine doživjele veliki pad tržišta. Istaknuo je da su cijelo vrijeme upozoravali da se ne ulaže u kriptovalute, jer one nisu ničim regulirane.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap