‘Idemo prema krizi’: Marko Rakar upozorava na netransparentnost i loša ulaganja mirovinskih fondova

Milan Dalmacija
3. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Nakon što je mirovinskim fondovima propalo preuzimanje udjela u Fortenovi, Marko Rakar iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova tvrdi da idemo prema financijskoj krizi. Upozorava da su fondovi netransparentni, kao i tijela koja bi ih trebala kontrolirati te da nije jasno koliko novca predviđenog za mirovine gube na ulaganjima u dionice.

raiffeisen mirovinski fondovi

Foto: Pexels

Nakon što su se mirovinski fondovi povukli iz posla preuzimanja 42,5 posto udjela Sberbanka u Fortenovi, taj je udjel navodno preuzeo ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Podsjetimo, mirovinski fondovi su trebali izdvojiti oko 500 milijuna eura, što su i mogli da se na nagovor njemačkog Allianz osiguranja AZ fond nije povukao. Tako je to ulaganje premašilo zakonske limite za ostala tri fonda, koji su bili prisiljeni povući se iz posla.

Tečaj €/kn: 7,53450
Propao veliki biznis mirovinskih fondova: Trebali su preuzeti veliki udjel u Fortenovi, ali su Nijemci povukli kočnicu

Informacijski stručnjak i član Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, Marko Rakar, tvrdi da mirovinski fondovi opstaju uglavnom zahvaljujući ulaganjima u državne obveznice.

– Ako gledamo samu strukturu u što su mirovinci ulagali, a da nisu državne obveznice, vidjet ćemo spektakularni niz gubitaka i čovjek si mora postaviti pitanje rade li to namjerno ili doista nisu imali sreće u svim tim svojim investicijama. Nažalost, našim mirovinskim fondovima nije jasno, oni ne razumiju da je njihov primarni zadatak stvarati vrijednost za članove mirovniskih fondova, a ne da spašavaju loše plasmane svojih banaka, rekao je Rakar za N1.

Tek nas čeka financijska kriza

Obvezni mirovinski fondovi već neko vrijeme pokušavaju ulagati i u nekretnine, što će im izmjenama i dopunama zakona koje su u pripremi biti i omogućeno. No, Rakar upozorava da nas tek čeka velika financijska kriza.

– Sad smo opet na rubu ogromne financijske krize, krize kakva nikad nije bila viđena ni u ovoj generaciji, a vjerojatno ni u posljednjih sto godina i velika je šansa da će oni opet iskoristiti priliku da naše novce, naših mirovina utroše u spašavanje klijenata svojih banaka i svoje banke. Treba biti jako oprezan i puhati na hladno, upozorio je Rakar.

Servisi interesnih skupina

Istaknuo je da se ne može spriječiti vodstva mirovinskih fondova da budu servis za vlastite interesne skupine. Drži da mirovinski fondovi uopće nisu transparentni te da na tome treba raditi. Prvo bi trebalo krenuti od Ministarstva financija, ali onda i od HANFA-e koja, kaže Rakar, “nije u stanju riješiti ni svoju transparentnost, a gdje će tuđu.”

Kao primjer toga, odnosno kako mirovinski fondovi upravljaju našom imovinom, naveo je slučaj prodaje Leda u kojem se , tvrdi, može do lipe izračunati koliko smo milijardi kuna izgubili.

‘Idemo prema krizi’: Marko Rakar upozorava na netransparentnost i loša ulaganja mirovinskih fondova
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap