Propao veliki biznis mirovinskih fondova: Trebali su preuzeti veliki udjel u Fortenovi, ali su Nijemci povukli kočnicu

Milan Dalmacija
1. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Zbog odluke iz Njemačke propala je akvizicija kojom su četiri domaća mirovinska fonda trebala preuzeti 42,5 posto udjela Sberbanka u Fortenovi. Unatoč mišljenju pravnih, poreznih i financijskih savjetnika, Allianz osiguranje je odlučilo da AZ mirovinski fond ne ulazi u taj posao. Ostali fondovi nemaju mogućnost ulaganja zbog zakonskih ograničenja, pa su se, barem zasad, povukli iz posla.

Fortenova | Foto: Screenshot: YouTube/Fortenova

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Europska je unija uvela ekonomske sankcije Rusiji, ali i svim njenim poslovnim subjektima. Stoga se Sberbank povukao s hrvatskog bankarskog tržišta, a trebao bi i iz Fortenova grupe (bivšeg Agrokora) u kojoj drži 42,5 posto vlasničkog udjela.

Tečaj €/kn: 7,53450
raiffeisen mirovinski fondovi
Stižu promjene i u drugi stup: Vlada obveznim mirovinskim fondovima omogućuje ulaganje i u nekretnine?

Praktički je sve bilo spremno da taj udjel preuzmu domaći mirovinski fondovi. No, na iznenađenje svih članovi Nadzornog odbora društva za upravljanje mirovinskim AZ fondom, glasali su protiv. Iza tog fonda stoji njemački osiguravajući div Allianz, koji je vjerojatno i zbog političke situacije u Njemačkoj, zadržao svoj stav, pa su se predstavnici ostalih mirovinskih fondova, Erstea, PBZ Croatije i RBA-a, povuklo, jer be AZ fonda nemaju potrebnih 500 milijuna eura za preuzimanje udjela Sberbanka.

– Iako su tri od četiri mirovinska fonda donijela odluku o ulaganju, žao nam je što Nadzorni odbor AZ mirovinskog fonda, koji kao najveći obvezni mirovinski fond u Hrvatskoj upravlja mirovinama većine nas, nije prepoznao i iskoristio vjerujemo stvarno izvrsnu priliku za ulaganje u najveću maloprodajnu i prehrambenu kompaniju u ovom dijelu Europe. Uprava Fortenova grupe poduzela je sve potrebne korake kako bi se mirovinskim fondovima omogućila kupnja udjela Sberbanke, jer je zbog sankcija ovo trenutak kada je taj udjel bilo moguće kupiti po povoljnoj cijeni. Kompanija je željela mirovinske fondove u vlasničkoj strukturi i zato što bi time dobila institucionalnog investitora koji bi donio dodatnu stabilnost regionalnoj proizvodnji i opskrbi hranom. No, zbog odluke jednog fonda, s obzirom da je zakonom ograničena najviša moguća razina ulaganja svakog od njih, svi su mirovinski fondovi propustili priliku za kupnju, potvrdili su za tiskano izdanje Jutarnjeg lista iz Fortenove.

Konsolidacija bez mirovinskih fondova

Dodaju da će se proces konsolidacije kompanije nastaviti bez mirovinskih fondova te da propast ove, praktički dogovorene, akvizicije neće utjecati na poslovanje, iako međunarodne sankcije više neće dozvoljavati financiranje biznisa u ruskom vlasništvu. Dobro upućeni sudionici ovog procesa, iznenađeni su odbijenicom Allianza i to nakon što su pravni, porezni i financijski savjetnici već dali “zeleno svjetlo”. Navodno je sve stopirao Petros Papanikolaou, glavni izvršni direktor Allianza za srednju i istočnu Europu, iako formalno nije mogao utjecati na realizaciju posla.

Ovako se to radi: Tvrtka u vlasništvu mirovinskih fondova kupila hotel, prodala drugu tvrtku i zaradila 8 milijuna €

Bilo je dosta upitnika i oko toga kako je moguće da mirovinski fondovi zajednički idu u kupnju kompanije koja nije prisutna na burzi. No, postoji trik. Fondovi su sa spomenutih 500 milijuna eura trebali dokapitalizirati kompaniju FNG ART d.d., koja bi trebala kotirati na burzi, a potom bi ta kompanije kupila udjele Sberbanka u Fortenovi od kompanije SKB ART LLC.

Zasad jedino nije jasno hoće li se ostali fondovi odlučiti presložiti i pokušati na drugačiji način preuzeti Fortenovu. Sigurno će novi način tražiti i Pavao Vujnovac, vlasnik ENNA grupe i veliki dioničar Fortenove. On je još ranije poručio kako će se ta transakcija dogoditi “malo kasnije”, ali će se dogoditi.

Propao veliki biznis mirovinskih fondova: Trebali su preuzeti veliki udjel u Fortenovi, ali su Nijemci povukli kočnicu
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap