HANFA pokrenula nadzor: Nije im jasno zašto je Allianz stopirao preuzimanje Fortenove

Milan Dalmacija
8. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

HANFA je započela nadzor nad društvom Allianz ZB d.o.o. zbog odluke da ne preuzme udio Sberbanka u Fortenova Grupi, unatoč pozitivnim mišljenjima revizora. Sberbank je kasnije taj udio prodao arapskom investitoru Saifu Alketbiju, što je, pak, sumnjiva transakcija zbog europskih sankcija Rusiji.

Fortenova | Foto: Screenshot: YouTube/Fortenova

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) započela je nadzor nad društvom za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Allianz ZB d.o.o. (AZ mirovinski fondovi) zbog odluke o povlačenju iz ulaganja u Fortenova Grupu.

Tečaj €/kn: 7,53450
Propao veliki biznis mirovinskih fondova: Trebali su preuzeti veliki udjel u Fortenovi, ali su Nijemci povukli kočnicu

– U ovom trenutku ne možemo iznositi detalje, no možemo potvrditi da je započeo i da je u tijeku neposredni nadzor nad Allianz ZB d.o.o. društvom za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova Grupu na sjednici nadzornog odbora spomenutog društva. Nakon što utvrdi sve okolnosti, Hanfa će o rezultatima provedenog postupka obavijestiti nadležna državna tijela”, prenosi Index odgovor iz HANFA-e.

Odustali od posla

Četiri mirovinska fonda trebala su po cijeni od 500 milijuna eura otkupiti 43,5 posto udjela ruskog Sberbanka u Fortenovi, uz odobrenje nadležnih tijela. Sve je trebalo biti gotovo do kraja listopada, jer je do tada Uredbom Europske unije o sankcijama protiv Rusije bio osifuran prijelazni rok za poslovne transakcije. No, to se nije dogodilo, jer je Allianz glasovao protiv, unatoč svim pozitivnim nalazima pravnih, poreznih i financijskih savjetnika.

U međuvremenu je Sberbank prodao svoj udjel u Fortenovi arapskom investitoru Saifu Alketbiju. No, ta je transakcija upitna, jer za nju nisu dobivene dozvole regulatora. Sberbank je, naime, među subjektima na koje se odnose sankcije EU.

‘Imaju štošta objasniti’

Premijer Andrej Plenković komentirao je odluku mirovinskih fondova da se povuku iz posla u kojem su trebali preuzeti 43,5 posto udjela Sberbanka u Fortenova grupi. Plenković smatra da AZ mirovinski fond, ali i svi ostali, imaju štošta objasniti.

– Mislim da puno toga moraju objasniti i mirovinski fondovi u ovoj priči, i to osobito ovaj AZ fond, gdje je sve ono što se na kraju dogodilo bilo potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili i kompaniji, a i predstavnicima hrvatskih vlasti, rekao je Plenković za HRT.

HANFA pokrenula nadzor: Nije im jasno zašto je Allianz stopirao preuzimanje Fortenove
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap