Čini se da su se zeznuli: Treći najveći mirovinski fond u Kanadi uložio hrpu novca u posrnulu mjenjačnicu kriptovaluta

Milan Dalmacija
12. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Treći po veličini mirovinski fond u Kanadi, Ontario Teachers Pension Plan (OTPP), izvijestio je o ulaganju od 95 milijuna dolara u posrnulu mjenjačnicu kriptovaluta FTX. Nakon što je još jedan fond morao otpisati 150 milijuna dolara ulaganja u propalu tvrtku za kriptozajmove, ostali fondovi ni ne pomišljaju više ulagati u taj sektor.

bitcoin store

Zahvaljujući kriptovalutama, imamo nov način za zaštititi svoju imovinu u vrijeme inflacije | Foto: Pexels; Alesia Kozik

Nakon što je veliku buru u javnosti izazvalo iznenadno povlačenje četiriju obveznih mirovinskih fondova iz preuzimanja udjela Sberbanka u Fortenovi, a Marko Rakar iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova upozorio da su fondovi netransparentni, kao i tijela koja bi ih trebala kontrolirati te da nije jasno koliko novca predviđenog za mirovine gube na ulaganjima u dionice, čini se da fondovi ne donose loše odluke samo u Hrvatskoj.

Tečaj €/kn: 7,53450
Skrb za starije iz perspektive dviju studentica: Predlažu da mirovinski fondovi ulažu u mrežu domova

Naime, treći po veličini mirovinski fond u Kanadi, Ontario Teachers Pension Plan (OTPP), izvijestio je o ulaganju od 95 milijuna dolara u posrnulu mjenjačnicu kriptovaluta FTX. Učinili su to putem svog fonda Teachers’ Venture Growth, a uloženi iznos odgovara 0,05 posto ukupne neto imovine OTPP-a, piše Reuters.

FTX je doživio nagli pad, nakon što se zbog ekonomske krize vrijednost kriptovaluta drastično smanjila. Njihovi klijenti se sada masovno povlače, čime su oni sada na gubitku. Ipak, u OTTP-u smatraju kako je riječ o ulaganju s “najnižim profilom rizika u ovoj niši.” Vlada Ontarija, koja je pridruženi ulagač mirovinskog fonda, rekla je da Regulatorna uprava za financijske usluge Ontarija, kao regulator OTPP-a, radi na planovima kako bi osigurala uspostavu odgovarajućih procesa upravljanja rizikom.

Ipak, nakon što je drugi kanadski fond po veličini, Caisse de dépôt et placement du Québec, morao otpisati oko 150 milijuna dolara ulaganja u tvrtku za kriptozajmove Celsius, koja je zatražila aktivirala zaštitu od stečaja, drugi kanadski fondovi ni ne pomišljaju ulagati u bilo što povezano s kriptovalutama.

Čini se da su se zeznuli: Treći najveći mirovinski fond u Kanadi uložio hrpu novca u posrnulu mjenjačnicu kriptovaluta
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap