Svinjska mast: Nutricionistica otkrila zašto je češće trebamo mazati na kruh

Jasmina Grgurić Zanze
10. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Svinjska mast nezasluženo je došla na listu loših i nezdravih namirnica. Svjetski poznata nutricionistica Monika Reinagel, koja često piše o zdravoj prehrani, svinjsku mast stavlja odmah iza maslinova ulja. Zdravija je, tvrdi, od maslaca jer ima više dobrih, a manje loših masti, a odličan je izvor omega 3 masnih kiselina. Osim svinjske masti, razbila je i mitove o krumpiru, crvenom mesu i crnoj kavi.

Snimak zaslona: Youtube

Kruh i mast užina je našeg djetinjstva koju danas tek rijetki prakticiraju. Svinjsku mast zamijenili su maslac, maslinovo ulje pa čak i avokado te ostali ‘zdraviji’ izvori masnoća. Svjetski poznata nutricionistica Monika Reinagel, koja često govori o zdravoj hrani, iznova razbija mit o štetnosti svinjske masti koja se posljednjih godina dugo nalazila na listi nepoželjnih i nezdravih namirnica.

Svinjsku mast stavila odmah iza maslinovog ulja

Umirovljenici za svinjsku mast, a unuci za avokado - tko koga treba učiti o zdravoj ishrani?

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33 posto manje loših, zasićenih masti od maslaca, dvaput više onih dobrih, mononezasićenih te tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina, piše citymagazine.danas.rs. Iako nutricionistica savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da svinjska mast bude druga na listi. Svinjska mast je odličan izvor vitamina B i minerala.

Reinagel razbija mitove o konzumaciji i ostalih namirnica koje se smatraju nezdravima. Među njima je i crna kava koja se pokazala dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola i smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe da je izbacite iz dnevnog plana prehrane.

Krumpir je odličan izvor kalija, a crveno meso proteina

Isto tako, crveno meso ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Crveno meso je, tvrdi nutricionistica, dobar izvor proteina, željeza, vitamina B grupe, cinka i ostalih nutrijenata. Sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija. Dobar odrezak od kvalitetnog komada mesa, poput potrbušine, s vremena na vrijeme učinit će dobro našem organizmu.

Tu je i omraženi krumpir, koji je zapravo zdrav. Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap