Opustili ste se nakon blagdana? Evo što vam je činiti ako se želite vratiti tjelovježbi

Luka Kalac
4. siječnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Baš kao i u svemu u životu, u tjelovježbi, kao i u prehrani, balans je najbitniji. I oni najaktivniji propuste trening jer znaju da ih koji dan pauze neće unazaditi, već naprotiv, pomoći će im da nastave s još više žara. Ako se i vama dogodilo upravo to, propustili ste svoje redovne tjelovježbe i opustili ste se za blagdanskim stolom, nema razloga za brigom, samo nastavite gdje ste stali.

stariji gospodin vježba s utezima

vježbanje | foto: Shvets production, pexels

Blagdani su iza nas, kao i doba prejedanja i opuštanja. Za one koji ne vježbaju započela je još jedna ‘nova godina, novi ja’, no doista se malo ljudi drži tog obećanja. Početkom siječnja sve teretane, grupni treninzi i ostali programi rekreacije su prepuni i tako uglavnom do kraja mjeseca.

Ako ste doista odlučili okrenuti novu stranicu u 2024. godini, donosimo vam nekoliko savjeta kojih bi se trebali držati jer promjena načina života, dodatna aktivnost i primjena uravnotežene prehrane se ne događaju preko noći. To bi doista trebali shvatiti kao proces promjene životnog stila, a ne kao pripremu za neko natjecanje kao što to rade profesionalni sportaši. Mnogi smatraju kako bi se za vrijeme blagdana trebali opustiti, što najčešće ode u krivom smjeru, no odakle onda početi.

Što ako ste se opustili za vrijeme blagdana?

Stvari su doista jednostavnije nego što izgledaju i rješenje ne biste trebali tražiti u motivaciji i izgledu, već u tome kako se osjećate nakon tjelovježbe. Upravo je to najbolji podsjetnik da vježbate zbog psihičkog i fizičkog zdravlja, stoga ako ste se odlučili napraviti pauzu nekoliko dana kroz blagdana, niste pogriješili.

Naprotiv, pauze od tjelovježbe su i poželjne, pogotovo za osobe koje se striktno pridržavaju svojih planova treninga. Ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan. Pojednostavljeno, svaka vrste tjelovježbe je stres za organizam. Budući da se tijelo adaptira na takvu vrstu stresa, pauzom ili promjenom vrste aktivnosti, razbit će se ta rutina i imat ćete efikasnije učinke tjelovježbe.

Ako vam se doista nije dalo trenirati ili niste mogli, tjedna dana pauze neće vas unazaditi nimalo. Uvijek možete odabrati šetnju kao fizičku aktivnost niskog intenziteta.

vježbačica Željka
Umirovljenica Željka (66) vježba pet dana u tjednu: 'Da nije bilo vježbanja, ne znam što bi me izvuklo iz depresije'

Pretjerali ste s hranom ili se ne držite uravnotežene prehrane

S druge strane stoji uravnotežena prehrana. Mnogi taj pojam brkaju s rigoroznim dijetama koje su često neodržive, pogotovo na duge staze. Isto tako, zbog nedostatak određenih mikronutrijenata mogu pridonijeti nepovoljnoj zdravstvenoj slici. Preporučuje se uravnotežena prehrana, poznata pod nazivom 80/20.

Pod time se podrazumijeva da će od vašeg ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, 80 posto namirnica biti ‘zdrave’, a onih 20 posto možete iskoristiti za obrok koji i nije nutritivno najmudriji izbor. To je jedan alata pomoću kojeg ćete se moći na duge staze pridržavati uravnotežene prehrane.

Pokoji dan umjerenog uživanja u francuskoj salati i kolačima neće vam vratiti kilograme jer za nakupljene kilograme potrebni su tjedni i mjeseci. Znajte da jedan ‘zdrav’ obrok u neuravnoteženoj prehrani neće donijeti nikakve bolje rezultate, isto kao što ni jedan ‘nezdrav’ obrok osobi koja se pridržava svoje prehrane neće poništiti sav trud.

Bitno je pronaći snage i volje za povratak

Ako ste se po pitanju prehrane sasvim opustili za vrijeme praznika, imajte na umu da je bitno vratiti se svom uobičajenom planu prehrane bez imalo grižnje savjesti. Sjetite se samo prejedanja za blagdane i onog osjećaja koji slijedi nakon toga. Imate dojam kao da vam je sve dvostruko teže i teško vam je naći snage za dignuti se s kauča i pokrenuti se.

Mnogi u svemu tome traže motivaciju, no bitno je naglasiti kako je disciplina daleko važnija od motivacije jer upravo će vas ona tjerati na dane kada vam se ne da. Niste odradili trening, a ni izbor vaših namirnica nije bio najpametniji posljednjih dana nije razlog za odustajanjem.

Znajte da to radite zbog sebe i svog zdravlja, a ne zbog početka nove godine ili zbog izgleda. Cilj je da uživate u procesu i rezultati će doći sami od sebe. Najbolje ćete ih osjetiti na vlastitoj koži, a vježbanje ima i poseban utjecaj na psihičko zdravlje, o čemu nam ovdje sve rekla umirovljenica Željka.

Fizioterapeut kleči s jednim koljenom na podu
Video: Fizioterapeut nam je pokazao pet jednostavnih vježbi za cijelo tijelo

Besplatno počnite vježbati s fizioterapeutom

Upravo zbog siječanjske pomame za teretanama, grupnim treninzima i drugim oblicima tjelovježbe, donosimo vam pet jednostavnih i efikasnih vježbi koje možete raditi u toplini svoga doma. Za pravilnu izvedbu vježbi, optimalan broj ponavljanja i serija, pobrinuo se kineziolog i fizioterapeut Sandro Venier.

Na umu je imao da mnogi nemaju adekvatnu opremu za trening pa je pokazao što se sve može raditi na podu, uz pomoć stolice ili klupice na prozoru. Ako želite besplatno početi vježbati uz profesionalca, više možete saznati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap