Umirovljenica Željka (66) vježba pet dana u tjednu: ‘Da nije bilo vježbanja, ne znam što bi me izvuklo iz depresije’

Ana Kanazir
15. siječnja 2023.
Priče
A- A+

Poznato je kako je vježbanje dobro za mnoge funkcije u tijelu, važno je za zdravlje srca, mišića, kao i kostiju, a utječe i na raspoloženje te na društveni život. Nekada nije baš najlakše krenuti vježbati jer neki misle kako im treba puno motivacije i truda ili kako nemaju dovoljno vremena, dok je prava istina nešto drugačija. Zašto je vježbanje dobro za starije osobe otkrila nam je trenerica i vlasnica fitness studija UniFit u Krapini, Mateja Krklec, a svoje je iskustvo podijelila i 66-godišnjakinja Željka koja vježba u ovom studiju pet dana u tjednu.

vježbačica Željka

Vježbačica Željka | foto: privatna arhiva

Kao što smo već pisali mnoge su prednosti zdravlje od običnog hodanja, ali i od nordijskog hodanja koje je posebno dobro za zdravlje srca, a sada smo saznali i koje blagodati nosi vježbanje u starijoj dobi. Savjete nam je dala trenerica fitnessa, ali i umirovljenica koja svoje treninge ne propušta.

Umirovljenica stoji u prirodi
Profesor s Harvarda objasnio zašto je vježbanje važno u starijoj dobi

Zašto je vježbanje važno u starijoj dobi?

Trenerica Mateja Krklec nam je otkrila kako je vježbanje dobro za starije osobe, pogotovo kada se radi o vježbanju s opterećenjem, odnosno s utezima, što značajno utječe na veću gustoću kostiju, a što onda usporava proces starenja. Osim toga, vježbanje je dobro i za zdravlje srca, pokretljivost, fleksibilnost, hormone, a blagodati se zapravo, prema njoj, mogu podijeliti u tri aspekta.

– Primarno je vježbanje dobro za zdravlje starijih osoba, ali nije zanemariv i utjecaj na funkcionalnost u svakodnevnom životu. Odnosno, vježbanje im može pomoći da budu pokretljiviji, da mogu sami ući pod tuš, da se mogu spustiti stepenicama bez većih bolova i na kraju krajeva da mogu čuvati unuke. Treći aspekt bi bio socijalni, na koji mnogi zaborave. Na treningu se upoznaju novi ljudi, a znamo da je svima potrebno društvo, dok kod nekih osoba to može utjecati i na smanjenu usamljenost ili na sprječavanje razvoja depresije, rekla nam je trenerica Krklec.

S ovime se složila i umirovljenica Željka, koja nam je priznala kako joj je upravo vježbanje pomoglo kada joj je muž nakon moždanog udara došao iz bolnice.

– Vježbanje me izvuklo iz grdog stanja, bila sam depresivna kada je muž došao iz bolnice nakon moždanog udara. Kćer mi je uplatila vježbanje, a ja sam onda krenula, rekla nam je.

trenerica Mateja

trenerica Mateja | foto: Facebook

Kako krenuti vježbati?

Kao što mnogi znaju, uvijek je teško krenuti s nekom novom aktivnošću i uvijek se pronalaze razne kreativne izlike samo kako bi i dalje ostali u svojoj zoni ugode. Ipak, treba imati disciplinu, ali i hrabrost i samo krenuti, a sve je onda kasnije puno lakše jer aktivnost postaje navika.

– Najgore je krenuti, a i kada ima motivacije ona zapravo kratko traje. Bitno je imati disciplinu. Skupiti hrabrost i jednostavno krenuti, dati na svakom treningu sve od sebe i ne uspoređivati se s drugima jer to može napraviti kontraefekt. Treba se samo truditi biti svaki dan bolja verzija sebe i kroz par mjeseci će već sve biti lakše i vidjet će se promjene, a onda je i lakše nastaviti s ovom zdravom navikom do kraja života, savjetuje trenerica i dodaje da uvijek sa sobom možete povesti prijateljicu, susjedu, snahu ili koga god želite i samo krenuti s bilo kojom aktivnošću.

Ako ne znate kako da svoju odluku o vježbanju sprovedete u djelo i kako da vam to postane nova navika, detalje o održavanju navika možete vidjeti u ovom tekstu.

[ANKETA] Znate li kako održati novogodišnje odluke? Donosimo nekoliko savjeta

‘Vježbati sam krenula zbog zdravlja, a ne mislim stati’

Umirovljenica Željka nam je ispričala i kako je ona krenula s vježbanjem, ali i kada se prvi puta uvjerila da vježbanje stvarno pridonosi zdravlju.

– Znam da vježbanje pomaže, a to sam otkrila prvi puta kada sam bila mlađa i slomila ruku pa sam išla na terapiju i vidjela da se može napraviti čudo. Nisam vjerovala da će mi vježba pomoći, ali iznenadila sam se. Ista stvar se ponovila još jednom. Te zime sam sjedila u fotelji danima, svugdje sam išla autom i nisam se uopće kretala pa me boljela noga. Počela sam ići u duže šetnje i vidjela sam da mi to pomaže. Zapravo sam vježbati krenula zbog zdravlja, a sada ne mislim stati, otkrila nam je vježbačica Željka.

Dodala je i kako je u UniFitu prvo vježbala samo tri puta tjedno, ali sada vježba svih pet radnih dana i to uvijek ujutro jer joj tako najviše odgovara.

– Na početku sam išla tri puta tjedno na vježbe za kralježnicu, a sada vježbam pet puta na tjedan. Idem na kružni trening i trening cijelog tijela, jer mi to odgovara zbog jutarnjeg termina. Uskoro planiram možda ubaciti i pilates, ako ću stići. Svako jutro se dižem u pola 6, popijem kavu i odem. Na trening idem pješke i natrag pješke. Dignem se i odem, a dan mi odmah počne puno bolje i osjećam se ispunjenije. Jutro je predivno i puno je bolje nego ‘čubit’ doma, otkrila nam je umirovljenica.

Ipak, početak nije bio lagan

Kako nam je priznala Željka, na početku je mislila da nešto radi krivo i često je imala upale mišića i bolove, dok je danas, na svu sreću, situacija puno drugačija.

– Na početku mi je bilo užasno teško vježbati. Prvih mjesec dana sam mislila da nešto krivo radim jer nisam ispustila kapi znoja, ali onda kada je krenulo, sve je kapalo s mene. Najveća podrška mi je bila moja trenerica. Kada dođe do mene i kaže ‘Super je, super je’, ja znam da nije i onda se još više potrudim. Puno mi je pomogla. Imala sam i upale mišića, nisam se mogla ustati bez bolova, ali malo po malo je išlo na bolje, a sada rijetko dobijem koju malu upalu. I dalje se kod nekih vježbi osjećam nezgrapno, ali za moju dob je ovo fantazija, otkrila je i dodala kako će joj uskoro biti godina dana da vježba redovito.

S ovime se složila i njezina trenerica koja također na njoj vidi veliki napredak.

– Željka kada je krenula na trening je bila dosta slaba, bila je usporena i imala je veliku grbu na leđima. Sada je već vidljiv napredak kod nje. Dobila je na brzini, snažnija je i funkcionalnija u svakodnevnom životu. Popravila si je kvalitetu života. Željka je jedna od rijetkih koja je osim pilatesa i vježbi za kralježnicu krenula na treninge visokog intenziteta unatoč upozorenju da to i nije možda trening za nju, ali nije se dala. Neke je stvari radila po dva ponavljanja pa bez rekvizita, a sada prati tempo na dosta zavidnoj razini, iako još uvijek neke stvari doziramo da ne pretjera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by D.S.R. Unifit (@unifit.hr)

Trening se uvijek može prilagoditi

Trenerica nam je otkrila kako ne treninge dolaze i druge umirovljenice, od kojih su neke imale jake bolove u kralježnici.

– Imam sve više umirovljenica na treningu. Najviše dolaze na pilates za koji su mislile da je lagan, ali pilates nije nimalo lagan pa im na početku bude malo teže, dok shvate kako treba raditi koju vježbu. Nekima naravno treba prilagoditi vježbe, ovisno o njihovom stanju i ozljedama i samo ići polako pa onda postepeno podizati intenzitet, rekla je trenerica Krklec, a s njome se slaže i Željka.

– Kada sam tek krenula vježbati nisam mogla uopće preskočiti vijaču pa mi je Mateja rekla da probam barem prekoračiti, pa sam tako i radila i sada je preskačem bez problema. Imam problem s grbicom na gornjem dijelu leđa pa isto tako nisam mogla napraviti određenu vježbu. Dok bi ležala na trbuhu, nisam mogla podići ruke od poda ni za milimetar, a sada ih već mogu podići za nekoliko centimetara, rekla je umirovljenica, a dodala je kako još treba raditi na spomenutoj grbici, koja je posljedica rada i nepravilnog držanja, ali je već sada, nakon samo godinu dana, jako vidljiv napredak.

Vježbanje je važno i za psihičko zdravlje

Mnogi vježbači možda to shvate tek kasnije, ali vježbanje bitno utječe i na svakodnevicu, a promjene se mogu osjetiti i na psihičkoj razini.

– Primijetila sam da mi vježbanje pomaže i u svakodnevnom životu. Ako treba, odnesem 12 litara mlijeka na četvrti kat bez problema, puno sam izdržljivija, a osjećam se i samouvjerenije i hrabrije. Nama u tim godinama najviše vježbanje pomaže psihički, dobiješ tu neku sigurnost da sve možeš napraviti sam. Tako sam sama srušila cijelu kupaonicu kada smo imali radove, naravno uz pomoć alata. Moram priznati da sam i nakon vježbanja puno bolje volje. Vježbanje me izvuklo, da nije bilo toga, ne znam što bi me drugo izvuklo iz depresivnog stanja, rekla nam je zadovoljno ova umirovljenica, a za sve vas ima i jednu poruku:

– Svi znaju da je vježbanje dobro, ali svi nekako uvijek pronađu izlike. U našim godinama si možeš rasporediti vrijeme i ubaciti vježbanje u svoj raspored. Krenite na bilo kakvu aktivnost i radite svojim tempom, najvažnije je samo krenuti, s bilo čime.

S obzirom na to da je mnogima jedna od novogodišnjih odluka i vježbanje, nas zanima što vam je najvažnije u ovoj godini:

Što vam je najvažnije u 2023.?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap