Nikako ne možete zaspati? Evo kojim jednostavnim radnjama i navikama možete utjecati na bolji san

Ana Kanazir
4. prosinca 2022.
Zdravlje
A- A+

Dobro je poznato koliko je kvalitetan san važan, a važno je i svake noći spavati određeni broj sati kako bi organizam mogao normalno funkcionirati. Ipak, nekada ne utonete odmah u san ili se budite po noći, pa se ujutro osjećate umorno i bezvoljno. Ovo može biti problem kada se stalno ponavlja, a mi donosimo nekoliko jednostavnih načina kako da se konačno naspavate.

spavanje

Ilustracija: Unsplash

Kako biste lakše zaspali, pomoći će vam nekoliko stvari, ali ih treba raditi svaki dan, odnosno svaku noć prije spavanja. Kada stvorite zdrave navike, sve je puno lakše. Na primjer, pomoći može čitanje prije spavanja ili uživanje u čajevima koji će vas opustiti.

San i starija životna dob | Pexels
Problemi sa spavanjem? Evo koliko nam je sna potrebno sa 65 i više godina

Kako do što boljeg sna?

Stručnjaci su preporučeno vrijeme spavanja podijelili u devet skupina gdje se ističe kako osobe od 65 godina na više trebaju za san izdvojiti sedam do osam sati, o čemu smo više pisali ovdje.

Osim toga, treba raditi iduće stvari:

Udaljiti ekrane

Prije spavanja je najbolje odmaknuti se od ekrana. Najmanje pola sata prije odlaska u krevet uklonite mobitel iz svoje blizine i nemojte gledati televiziju. Gledanje televizije prije spavanja ima i još jednu nuspojavu, a to je da može utjecati na pretilost, o čemu smo pisali ovdje. Umjesto toga, ovo vrijeme rezervirajte za čitanje, koje će vas dodatno uspavati.

Spavanje uvijek u isto vrijeme

Steknite naviku odlaska u krevet uvijek u isto vrijeme. Ovako će vaše tijelo znati kada je vrijeme za spavanje i trebat će mu manje vremena da se prepusti snu.

Meditacija

Iako se može meditirati u bilo koje doba dana, meditacija prije spavanja će itekako imati učinka. Smirit će vam tijelo i um, ukloniti misli koje vam ne dopuštaju da zaspite, a disanje će vas znatno opustiti.

Umirovljenik podijelio trik za brzo zaspati: 'Otkrio sam ga kada sam gledao mačke i pse'

Temperatura sobe

Vodite brigu i o temperaturi sobe, koja ne bi trebala biti previsoka, jer je nekada puno lakše zaspati u prostoru koji je nešto hladniji. Neka istraživanja navode kako je dobro spavati u čarapama, pa možete probati i taj trik.

Čajevi

Pomoći mogu i određeni čajevi koji će vas opustiti i smiriti kao što su matičnjak, lavanda, valerijana. Uvijek birajte čajeve koji su u listićima ili još bolje, čajeve za koje znate da ih je netko napravio.

Aplikacije za spavanje

Nekima pomažu razne aplikacije za spavanje koje imaju određene opuštajuće zvukove, a koje si možete pustiti prije spavanja. Možda će vam pomoći razni zvukovi iz prirode ili zvukovi životinja.

Kako bi imalo učinka, treba uvijek imati istu rutinu prije spavanja. Ako ništa ne pomaže da lakše zaspite, a zbog toga se osjećate uvijek umorno, bezvoljno ili mrzovoljno, možda je vrijeme da potražite i savjet liječnika.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap