Problemi sa spavanjem? Evo koliko nam je sna potrebno sa 65 i više godina

Alberta Požgaj
14. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Oko 13 posto muškaraca i čak 36 žena starijih od 65 godina imaju znatne poteškoće prilikom odlaska na spavanje. Stručnjaci otkrivaju i koliko nam je sna potrebno u starijoj životnoj dobi.

San i starija životna dob | Pexels

San i starija životna dob | Pexels

Potreba za snom mijenja se kroz životne periode kako osoba stari. Dijete od 10 godina treba više sati sna nego li tinejdžer od 17 godina ili odrasla osoba od 50 godina. Isto tako, stabilan san i očuvanje pravilnog ritma spavanja izrazito je bitno za osobe zrelije životne dobi s obzirom da je kvalitetan san povezan kako s mentalnim tako i fizičkim zdravljem.

Osobe iznad 65 godina imaju veće teškoće sa spavanjem

Proces starenja sa sobom nosi niz kako fizičkih tako i psihičkih promjena, od kojih promjene u kvaliteti sna nisu iznimka. Prema Američkoj akademiji koja se bavi medicinom spavanja, 13% muškaraca i 36% žena starijih od 65 godina imali su znatne poteškoće prilikom odlaska na spavanje. Isto tako, studije objašnjavaju kako osobe zrelije životne dobi proizvode i luče manje hormona melatonina koji je zaslužan za san.

Obrasci spavanja mijenjaju se tijekom života, no znanstvenici ističu kako se loša kvaliteta sna ne smije izjednačavati sa starijom životnom dobi i procesom starenja.

„Mnogi ljudi vjeruju da je loš san normalan dio starenja, ali nije. Zapravo, mnoge zdrave starije odrasle osobe prijavljuju malo ili nimalo problema sa spavanjem. Uzorci spavanja se mijenjaju kako starimo, ali poremećeni san i svakodnevno buđenje umorni nisu dio normalnog starenja. Ako imate problema sa spavanjem, posjetite svog liječnika ili stručnjaka za spavanje jer postoje tretmani koji mogu pomoći“, ističu iz Akademije.

Dovoljno je 7 do 8 sati sna ako smo “65 plus”

Proces starenja povezan je s manje otpornijim biološkim ritmom budnosti i spavanja što je posljedično povezano s promjenama u obrascima spavanja kod osoba starije životne dobi. Stručnjaci su preporučeno vrijeme spavanja podijelili u devet skupina gdje se ističe kako osobe od 65 godina na više trebaju za san izdvojiti sedam do osam sati, ističu iz Fondacije za san. Istraživanje znanstvenika sa Zdravstvenog veleučilišta i Fakulteta hrvatskih studija sa suradnicama, provedeno u deset zagrebačkih domova za starije, utvrdilo je kako većina korisnika, između 69 i 100 godina, ima problema sa spavanjem.

„U prosjeku, ukupna kvaliteta spavanja kod sudionika bila je narušena, kod 71% sudionika što ukazuje na lošu kvalitetu spavanja“, istaknuli su znanstvenici.

San i dobne skupine Ilustracija: Alberta Požgaj

San i dobne skupine Ilustracija: Alberta Požgaj

Utvrđeno je kako kvalitetan san u starijoj životnoj dobi smanjuje rizik od pojave depresije i značajnijeg kognitivnog pada te je povezan sa većom razinom sreće kod osoba. Isto tako, osiguranje stabilnog sna od sedam sati može poztivno utjecati na dugovječnost osobe.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap