Ne možete zaspati bez TV-a ili nekog drugog izvora svjetla? Evo zašto biste se trebali odviknuti

Josip Mihaljević
15. lipnja 2019.
Zdravlje
A- A+

Novo istraživanje koji je trajalo gotovo šest godina povezalo je spavanje s umjetnim izvorom svjetla i pretilošću. Posebice su pogođene srednjovječne i starije žene, koje zbog upaljenog televizora noću ili nekog drugog izvora svjetla – češće završavaju pretilima.

televizija spavanje

Foto: Unsplash

Ako ste među onima koji vole spavati uz upaljen televizor ili uz neki drugi umjetni izvor svjetla – možda bi ste trebali razmisliti o mijenjanju navika.

Novo istraživanje, koje je trajalo gotovo šest godina, povezalo je tu naviku s razvijanjem prekomjerne tjelesne težine, a to je posebice izraženo kod srednjovječnih i starijih žena, piše reuters.com.

Za pretilost već znamo kako nastaje – visokokalorična dijeta i sjedilački način života. Međutim, i neka ranija istraživanja su pokazivala da postoji veza između izlaganja umjetnom svjetlu i riziku od prekomjernog debljanja.

Umjetna svjetlost vam ne treba tijekom sna

Najnovije istraživanje, objavljeno u JAMA Internal Medicine časopisu, trajalo je gotovo šest godina s 44 tisuće ispitanica. One su bile generalno zdrave žene, između 35 i 74 godine.

Oko 17.000 žena spavalo je s upaljenom noćnom svjetiljkom, 13.000 ih je imalo upaljeno svijetlo izvan spavaće sobe (s otvorenim vratima) i oko 5.000 ih je spavalo s upaljenim televizorom ili svjetlom u sobi.

Na početku istraživanja nad svima je proveden mali sistematski pregled. Neke su u startu imale koju kilu više, ali se nije moglo govoriti o pretilosti. Nijedna od njih nije radila u noćnim smjenama koje bi mogle uzrokovati promjene u ciklusima spavanja.

Nakon šest godina, žene koje su spavale s upaljenim svjetlom ili televizorom u sobi – imale su 22 posto veće šanse da postanu pretile, i čak 33 posto veće šanse da postanu prekomjerne pretile u odnosu na žene koje spavaju u totalnoj tami.

Budući da studija nije provedena u kontroliranim uvjetima (istraživači nisu imali stopostotnu kontrolu nad time je li doista svjetlo upaljeno dok spavaju), ne mogu znanstveno dokazati da spavanje s upaljenim svjetlom direktno uzrokuje pretilost.

Na svijetu je oko 2 milijarde pretilih ljudi

Ipak, autor istraživanja dr. Yong-Moon Park je dovoljno samouvjeren da kaže kako gašenje svjetla tijekom spavanja ženama može smanjiti šansu od razvijanja pretilosti.

“U našem istraživanju je izlaganje umjetnoj svjetlošću tijekom spavanja asocirano s dobitkom kilograma kod žena, neovisno o tomu koliko su dugo spavale. Rezultati su jednaki i kod žena koje spavaju sedam sati na dan i kod onih koje spavaju devet sati na dan.

Stoga, smanjivanje izvora umjetnih svjetala tijekom noću dok spavamo postaje važan element ako želite smršaviti”, kazao je.

Globalno gledajući, pretilost je velik problem na svijetu. Procjenjuje se da je na svijetu gotov 2 milijarde pretilih ljudi, a to stanje samo povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, problema s bubrezima, problema sa zglobovima i drugim.