Edita izrađuje vez narodnih nošnji: ‘Napustila sam pravnu struku kako bih se bavila nečime što volim’

Luka Kalac
27. svibnja 2024.
Priče
A- A+

Edita Kukić iz Siska stoji iza domaće radinosti ‘Unikat vez Sisak’ u kojoj, s još dvije žene, izrađuje jedinstvene, tradicijske vezove. Ispričala nam je kako u Hrvatskoj postoje četiri autohtona veza: lepoglavska čipka, paška čipka, konavoski vez i pećki vez, odnosno vez narodnih nošnji koji upravo ona izrađuje. Edita je napustila svoju pravnu struku kako bi se mogla baviti nečim što jako voli, a ne propušta izlaganje svojih radova na Dan svetog Dujma u Splitu.

Gospođa Edita Kukić iz Siska prodaje svoje radove na splitskoj rivi na dan svetog Dujma.

Vezovi Edite Kukić | Foto: mirovina.hr

Iza domaće radinosti ‘Unikat vez Sisak‘ stoji Edita Kukić s još dvije žene iz Siska. Svoje ručne radove, kao i radove svojih kolegica gospođa Kukić prodavala je na splitskoj rivi na Dan svetog Dujma. Domaću radinost inače mogu otvoriti i umirovljenici, a više informacija možete pronaći ovdje.

Izrađivanje nakita rukama
Domaća radinost: Što je i kako se prijaviti za ovu djelatnost?

Ručni rad tri žene

Edita uživa u svojem poslu, a radi vez narodnih nošnji. U ponudi tako ima tabletiće, ali i torbe i druge uporabne predmete. Sve proizvode koje je izložila na svom štandu radi s još dvije gospođe.

– Ove radove rade nas tri žene. Mislim da sam među rijetkima u Hrvatskoj jer njegujem tradicijski vez. U Hrvatskoj postoje četiri autohtona veza: lepoglavska čipka, paška čipka, konavoski vez u Dubrovniku i ovo je pećki vez. To je vez narodnih nošnji. Dakle, vrlo spor vez i imperativ je da je sve rađeno ručno, tvrdi Edita Kukić iz Siska.

Otkrila nam je kako je napustila pravnu struku da bi se mogla baviti nečim što jako voli, a saznali smo na što točno troši zarađeni novac.

– Sva moja zarada ide na putovanja i posljednje mjesto gdje sam putovala je Abu Dhabi. Uživam u ovom poslu, uživam u upoznavanju različitih ljudi i uživam u mojim putovanjima po svijetu, dodala je.

‘Kada ovo radite ne gledate na sat’

Još kao 20-godišnjakinja se zaljubila u vezove koje je naučila raditi od svoje majke. S obzirom na to da su vezovi, prema riječima gospođe Kukić, užasno spor rad, na sat se ne gleda i ne postoji okvirno vrijeme potrebno za izradu jednog veza.

– To je užasno spor rad i uhvatila bi te depresija kada biste vidjeli koliko vremena ode na to. Ja to radim s užitkom, poručila je sugovornica.

Za takav detaljan rad, potrebna je velika količina koncentracije.

– Ovaj rad je, na primjer (op.a ispod na slici), dobio na Spalatum EXPO-u nagradu za najljepši hrvatski etno suvenir. To su ružice koje su detalj s kontinenta, s hrvatske narodne nošnje, ponosno je izjavila gospođa iz Siska koja je svojevremeno izrađivala i narodnu nošnju za češku besedu.

Gospođa Edita Kukić iz Siska prodaje svoje radove na splitskoj rivi na dan svetog Dujma.

Radovi Edite Kukić iz Siska | Foto: mirovina.hr

Sve svoje radove je prodala u nekoliko dana

Split joj je najdraži grad na svijetu, pa upravo ovdje dolazi sa svojim radovima već 15 godina. Svoje radove tako izlaže na Dan svetog Dujma nakon kojeg je trebala posjetiti i Trogir, ali je na njezino iznenađenje sve prodala pa nema s čime ići.

Budući da je izrada vezova složen i dugotrajan proces, gospođa Kukić nema dovoljno radova kako bi ih uspjela prodati i na Facebooku. Čak joj ni na štandu nisu izloženi svi radovi, već, kako je rekla, samo jedan segment.

Umirovljeni učitelj na velikom platnu ručno izvezao Periodni sustav elemenata

‘Mirovina mi je toliko bezvrijedna…’

Ova umirovljenica za sebe smatra da nije u mirovini jer joj je ona premalena pa ju je prepustila suprugu.

– Ja na mirovinu ne gledam. Ona je meni toliko bezvrijedna da sam je suprugu poklonila. Još sam sretna jer, uz kuću imam svoj stan. Dok su mi djeca još išla na fakultet, bila sam koncentrirana na njih, a sada sam na sebe, misli ova umirovljenica.

Gospođa Kukić ima i dvoje unučadi, ali je rekla da im je ona samo baka jer, kako kaže, ne plazi oko njih. Dodala je i kako sumnja da će njezina unučad pokazati interes za pravljenje vezova.

– Ne vjerujem. Kćer zna napraviti neke stvari, ali većinom radi slike za svoje arapske prijatelje. Dugo je radila u Emiratima.

Više radova iz radinosti ‘Unikat vez Sisak’ pogledajte u galeriji ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap