Domaća radinost: Što je i kako se prijaviti za ovu djelatnost?

Ana Kanazir
25. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Domaća radinost je naziv za izradu proizvoda kod kuće, a ovdje spadaju aktivnosti kao što su izrada nakita, suvenira i sličnih rukotvorina. S druge strane postoji i sporedno zanimanje koje uključuje obavljanje raznih usluga. Ove djelatnosti mogu otvoriti i umirovljenici, ali je potrebno ispuniti neke uvjete. Domaća radinost i sporedno zanimanje se mogu prijaviti u ured državne uprave u županiji, a donosimo vam sve detalje.

Izrađivanje nakita rukama

Izrada nakita u sklopu domaće radinosti | foto: RODNAE Productions, Pexels

Kako smo saznali iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), domaću radinost, kao i sporedno zanimanje mogu otvoriti i umirovljenici, pri čemu i dalje dobivaju mirovinu u punom iznosu, a ne moraju plaćati nikakve doprinose. Ipak, rekli su nam i kako na dan 31. siječnja nisu evidentirani korisnici mirovine koji imaju registriranu domaću radinost i sporedno zanimanje.

Umirovljenik popravlja
Rad u mirovini: Umirovljenici najviše rade u trgovinama na veliko i malo, a evo što još kažu statistike

Što je domaća radinost?

Domaća radinost postoji već dulje vremena, a prema Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o obliku i načinu vođenja odobrenja za obavljanje domaće radinosti ili sporednog zanimanja s listama proizvoda i usluga, u listu proizvoda koji se mogu izrađivati u domaćoj radinosti spadaju izrade raznih predmeta rukama.

Ovdje tako spadaju: izrada suvenira, izrada predmeta za uspomenu, izrada mamaca za lov mekušaca, izrada umjetnog cvijeća i cvjetnih aranžmana s umjetnim cvijećem, izrada lutke samo s ljudskim likom, izrada igrački u obliku životinja, izrada proizvoda od ljudske i životinje dlake.

Također, ovdje spada i izrada tkanina od prirodnih vlakana, osim pamučnih, izrada konopa i mreže, izrada filca i tila, izrada pletene ili kukičane tkanine, izrada obuće, osim sportske i zaštitne obuće i ortopedskih cipela, izrada proizvoda od pluta, slame i drugih pletarskih materijala, izrada keramičkih proizvoda za kućanstvo i ukrasnih predmeta. Neki od ovih predmeta trebaju biti napravljeni na tradicionalan način, a neki samo ručnim radom.

Tko može prijaviti domaću radinost?

Domaću radinost mogu prijaviti fizičke osobe koje ne obavljaju drugu samostalnu djelatnost obrta ili slobodnog zanimanja prema posebnim propisima ili samostalnu djelatnost poljoprivrede i šumarstva od koje se dohodak ili dobit utvrđuje na temelju poslovnih knjiga prema posebnim propisima, a obveznik je poreza na dodanu vrijednost.

Jedan od uvjeta za obavljanje domaće radinosti ili sporednog zanimanja je i da ukupni bruto primici ostvareni od obavljanja tih djelatnosti ne prelaze iznos od 10 bruto prosječnih mjesečnih plaća. Također, prijava domaće radinosti znači da sve radite sami i da ne smijete imati zaposlenika.

Domaća radinost i umirovljenici

Dobra vijest je da i umirovljenici mogu prijaviti domaću radinost, a iz HZMO-a su nam objasnili kako to onda točno funkcionira.

– Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju propisano je da se obvezno osiguravaju na mirovinsko osiguranje osobe koje obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje prema ZOMO-u, ako nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi (načelo supsidijarnosti) ili ako nisu korisnici mirovine, osim korisnika invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti. Odnosno, za vrijeme obavljanja poslova domaće radinosti, umirovljenici će svejedno dobivati mirovine, a ne moraju plaćati doprinose za mirovinsko osiguranje.

Ipak, otkrili su nam kako na dan 31. siječnja ove godine nisu evidentirani umirovljenici koji imaju registriranu domaću radinost ili sporedno zanimanje pa je moguće da veliki broj umirovljenika i ne zna za ovu opciju.

Umirovljenik popravlja u svojoj radionici

Rad u mirovini | Foto: Unsplash

Kako prijaviti domaću radinost?

Kako biste prijavili domaću radinost potrebno je ispuniti obrazac koji se može pronaći na internetu ili u uredu državne uprave. Uz njega je potrebno dostaviti presliku osobne iskaznice, dokaz o stručnoj spremi za obavljanje sporednog zanimanja/domaće radinosti ako je potrebno za obavljanje djelatnosti i dokaz da udovoljavate posebnim zdravstvenim uvjetima, ako je to propisano zakonom.

Odobrenje za obavljanje sporednog zanimanja ili domaće radinosti izdaje nadležni ured državne uprave u županiji na području prebivališta odnosno boravišta fizičke osobe koja obavlja domaću radinost ili sporedno zanimanje. U slučaju Zagreba to je nadležni ured za gospodarstvo.

Što je sporedno zanimanje?

Osim domaće radinosti, umirovljenici mogu prijaviti i sporedno zanimanje, u sklopu kojeg mogu obavljati razne uslužne djelatnosti kod kuće, kao što su održavanje i popravci, čišćenje, pranje i glačanje odjeće, sakupljanje ljekovitih biljaka i slično.

Koliki su troškovi registracije?

Kako se navodi na Portalu Obrtnog registra Republike Hrvatske, portalu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, trošak registracije iznosi 35 kuna upravne pristojbe, odnosno 4,64 eura. Fizička osoba time ne stječe status obrtnika nego se vodi u evidenciji koju vode nadležna upravna tijela županije odnosno Grada Zagreba.

Podsjećamo kako je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na dan 31. prosinca bilo zaposleno na pola radnog vremena ukupno 23.399 umirovljenika, dok posao umirovljenici traže i preko posebnog portala od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, o čemu možete čitati ovdje. Ipak, domaća radinost je možda nešto bolja i jednostavnija opcija, ako zadovoljavate uvjete.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap