Dom za starije Alfredo Štiglić: Povećat će se broj smještaja, a saznali smo sve i o Senior klubu

Ana Kanazir
15. svibnja 2024.
Priče
A- A+

Posjetili smo Dom za starije osobe Alfredo Štiglić, ujedno najveći dom u Istarskoj županiji koji djeluje na tri lokacije. U njemu se nalaze jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, nudi se usluga dnevnog boravka za zdrave korisnike, ali i za one oboljele od demencije, a trenutno kreću radovi nadogradnje. Baš kao i svi domovi i ovdje se na mjesto čeka dugi niz godina, a veliki problem je i pronalazak radne snage, kako nam je otkrila ravnateljica Doma, Doris Ivanković. U sklopu doma djeluje i Senior klub koji provodi niz radionica i aktivnosti za starije osobe, o čemu su nam više ispričale ravnateljica i donedavna voditeljica ovog Kluba, Ana Rumak.

U krugu ravnateljica Doma za starije Alfredo Štiglić i fotografija Doma za starije

Ravnateljica Doma za starije Alfredo Štiglić | Foto: Mirovina.hr

Dom za starije Alfredo Štiglić, u Puli se trenutno nadograđuje, a cilj je proširiti kapacitete, smanjiti liste čekanja i pružiti bolji smještaj za korisnike. Osim standardnog smještaja, postoji i dnevni boravak za osobe s demencijom, a posebno je zanimljiv Senior klub u sklopu kojeg se održavaju razne radionice. Umirovljenici tako mogu uživati u umjetničkim radionicama, ali i u raznim tjelesnim aktivnostima.

Umirovljenica | Pexels
Domovi za starije osobe digli cijene i u ove dvije županije, smještaj i do 50 posto skuplji

‘Liste čekanja za dom su duge, ali cijene su i dalje korektne’

Dom Alfredo Štiglić izgrađen je 1972. godine i od tada se njegov naziv mijenjao nekoliko puta. Smještajni kapacitet glavne zgrade je 153 korisnika, a ima jednokrevetne, dvokrevetne i nešto malo trokrevetnih soba. Postoji i druga lokacija, na kojoj se pruža usluga dnevnog boravka i usluga smještaja samo za osobe oboljele od demencije. Tamo je kapacitet dnevnog boravka 25 i smještaja 18. Ovaj se dio trenutno obnavlja pa će smještajni kapacitet biti povećan na 40, otkrila nam je ravnateljica Doris Ivanković.

Dodala je i kako od 2015. godine postoji poseban gerontološki program Vila Trapp dnevni boravak, gdje je osiguran kapacitet za 20 osoba. Uz to, postoji i usluga pomoći i njege u kući za oko 30 korisnika i dostava dnevnih obroka za njih 80, a u sklopu doma djeluje i ortopedska posudionica.

– Potrebe su velike, liste čekanja su duge, a upitno je koliko su realne jer osobe predaju zahtjeve čim otiđu u mirovinu kako bi namjerno čekali da dođu na red. Tako za dvokrevetne i trokrevetne sobe primamo osobe koje su se prijavile 2012. godine, a za jednokrevetne iz 2009. godine. Svi su orijentirani na Pulu jer je ovo najveći dom u županiji. U posljednjih nekoliko godina u dom dolaze osobe kojima je zdravstveno stanje narušeno, dok oni zdravi više koriste naše druge izvaninstitucionalne usluge. Jednako tako, sve starije i starije osobe dolaze u dom, otkrila nam je ravnateljica.

I ovaj dom je uhvatio val povišenja cijena pa su tako od 1. ožujka one veće za 15 posto. To je i dalje cijena koju korisnici mogu pokriti od svojih mirovina ili nekretnina koje iznajmljuju, smatra ravnateljica Ivanković koja kaže kako su i dalje korektne cijene s obzirom na to da ih sufinancira županija.

Problem je nedostatak radne snage

Trenutno je dom u fazi nadogradnje pa će se kapacitet povećati za 88 smještaja, a onda će postojati samo jednokrevetne i dvokrevetne sobe. U nadogradnji će se rušiti jedan dio postojeće zgrade pa će se morati i preseliti jedan dio korisnika. Radovi bi trebali trajati 19 mjeseci, otkrila nam je ravnateljica Doma. Ovime će se smanjiti i liste čekanja, jedan od problema Doma. Drugi problem s kojim se susreću je nedostatak radne snage, kako nam je objasnila Ivanković, teško je pronaći medicinske sestre i njegovatelje, a s ovim se problemom susreću još neki domovi u Istri, poput novog doma u Pazinu, o čemu smo pisali ovdje.

– Natječaje izbacujemo konstantno, ali nikoga ne pronalazimo. Djelatnici koji rade su jako izmoreni i ne uspijevaju koristiti duži odmor. Kada imamo i dovoljan broj djelatnika, dolazi do bolovanja. Većina djelatnika nam je iznad 50 godina. Svi programi i sve ideje ne možemo realizirati jer nemamo radnike. Volje ima, želje ima, radnici koji rade se trude, ali su umorni. To je vjerojatno problem koji imaju svi domovi, rekla nam je Ivanković.

Senior klub pri Art Studiju Pula
Art studio Pula: 'Ne radimo samo klasične predmete poput tanjura, već potičemo na razmišljanje'

Senior klub za veću aktivnost starijih

Da nije sve tako crno, odlučili smo saznati detalje o Senior klubu Doma za starije. On djeluje u sklopu Gerontološkog centra Vila Trapp. Namijenjen je osobama u dobi od 60 i više godina starosti, a nudi im niz raznih aktivnosti i radionica kako bi se mogli povezati sa svojim vršnjacima, ali i kako bi bili što aktivniji. Gerontološki centar postoji od 2015. godine, a ideja je bila da se u jutarnjim terminima pružaju usluge dnevnog boravka, a popodne je rezervirano za razne radionice.

– Postepeno smo htjeli razvijati radionice i aktivnosti. Gledali smo što treba starijim osobama i tako smo krenuli. Cilj je bio da osobe u mirovini i oni pred mirovinu dolaze (to su osobe koje nisu kod nas na smještaju i ne koriste naše usluge), da ih uključimo u život zajednice i olakšamo im proces umirovljenja. Da se ne povuku u kuću i da ne postanu pasivni. Cilj je bio da ostanu aktivni članovi zajednice i da uživaju u hobijima za koje možda nisu imali vremena tijekom života. Htjeli smo i da to bude mjesto gdje se susreću osobe sličnih godina koji će se družiti. Mi smo tada nudili besplatne radionice, a s vremenom smo ih počeli naplaćivati malom participacijom jer ih financiramo programima iz grada Pule, otkrila nam je ravnateljica Ivanković.

Za svakoga ponešto

Od aktivnosti je prva bila plesna radionica koja traje i danas, a onda je bila radionica zdravog kuhanja, potom korektivna gimnastika, umjetnička radionica koja se dijeli na slikarstvo i keramičku radionicu, o kojoj smo pisali i ovdje, a postoji i radionica joge i engleski jezik. Danas postoji umjetnička radionica, radionica joge, engleski jezik, Thai chi, Chi kung, plesaonica i korektivna gimnastika.

– Postigli smo da su naše grupe pune, uvijek postoji potreba za radionicom više. Starije osobe su postale prijatelji i druže se i privatno van radionica. Imaju više aktivnosti nego netko u 20-ima godina. Pokazalo se da su osobe u toj dobi jako aktivne. Radionice nemamo jedino preko ljeta. Jako je veliko zadovoljstvo korisnika i mi smo isto zadovoljni, rekla nam je ravnateljica.

Postoje liste čekanja za radionice

Na nju se nadovezala i voditeljica radionica koja je do nedavno bila zaposlena na tom radnom mjestu, Ana Rumak. Ona nam je otkrila kako se korisnicima povećala kvaliteta života, ali i kako im je ovim aktivnostima znatno olakšan prijelaz u mirovinu. Na radionicama se tako traži mjesto više, postoje liste čekanja, dok svaka radionica ima po deset do 12 korisnika, odnosno kroz 2023. godinu je bilo više od 120 ljudi koji su polazili Senior klub.

– Radionice su primjerene njihovim interesima i sposobnostima, a financijski su lako dostupne. Naš ciklus kreće od listopada i traje do svibnja. Nakon toga imamo završno druženje svih polaznika, postavimo radove slikarstva i keramike, bude i zakuska i to je jedan lijepi kraj obilježavanja tog ciklusa. Imamo jako dobru suradnju s našim svim voditeljima radionica, svi su stručni u svom poslu, to su profesori engleskog, učitelji joge, fizioterapeuti, plesni instruktori, rekla nam je donedavna voditeljica Kluba. Saznali smo i kako je najveći interes za jogu, ali i kako je u zadnje dvije godine velik interes za radionicu slikarstva i za engleski jezik.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap