Domovi za starije osobe digli cijene i u ove dvije županije, smještaj i do 50 posto skuplji

Jasmina Grgurić Zanze
23. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Županijski domovi za starije i nemoćne osobe dižu cijene, a nakon što su to neki već učinili početkom ove godine, smještaj sada poskupljuje i u Bjelovarsko-bilogorskoj te u Istarskoj županiji. Domovi u Puli i Novigradu bit će skuplji za 15 posto, a cijene su dizali i prije godinu dana. Najveće poskupljenje zahvatit će Bjelovar, u čijem domu cijene idu gore i do 50 posto pa će korisnici plaćati i do 219 eura više za istu uslugu.

Foto: Dom za starije Bjelovar

Foto: Dom za starije Bjelovar

Nakon što su početkom 2024. godine rasle cijene u domovima za starije i nemoćne osobe u gradovima diljem Hrvatske, o čemu smo pisali ovdje, nova poskupljenja od ožujka i travnja čekaju i korisnike županijskih domova u Bjelovaru, Puli i Novigradu. Smještaj poskupljuje i do 50 posto, najviše u Bjelovaru, gdje je ovo već drugo povećanje u posljednjih godinu dana.

Umirovljenici u Bjelovaru plaćat će i do 219 eura više

Dom za starije osobe u Bjelovaru jedina je ustanova tog tipa Bjelovarsko-bilogorske županije. Prošle godine cijene su od 1. travnja podigli za oko 20 posto, o čemu smo pisali ovdje, a poskupljenje smještaja od 1. travnja ove godine ide od 30 do 50 posto, odnosno oko 40 posto u prosjeku. Korisnici će tako sada plaćati od 117 pa sve do 219 eura više.

Foto: Dom za starije i nemoćne osobe Osijek
Doznajemo hoće li poskupjeti domovi za starije osobe u Slavoniji, a donosimo i cijene

Najviše će poskupjeti apartman s 430 na 650 eura. Najjeftiniji je smještaj u dvokrevetnoj sobi bez balkona koji trenutno košta 402 eura, a po novom će starije osobe morati platiti 520 eura. Najskuplji smještaj je u jednokrevetnoj sobi s balkonom za drugi stupanj njege, gdje se cijena povećava s 530 na 740 eura. U dvokrevetnoj sobi bez balkona u stacionaru, cijena raste s 503 na 720 eura. Jednokrevetna soba za pokretne korisnike poskupjela je za 40 posto te će po novom koštati 620, odnosno 650 eura, ovisno o tome ima li balkon.

– Jednostavno nismo imali izbora. Prošle godine u travnju povećali smo cijene za 20 posto, u želji da s tim povećanjem budemo na nuli. Međutim, i tomu unatoč, tijekom godine troškovi su značajno porasli. Samo komunalna naknada nam je narasla za 100 posto. Rashodi za zaposlene poraslu su 19 posto, za energiju 33 posto. Sveukupno gledano, ukupno rashodi u prošloj godini su nam porasli 15,2 posto. Tome treba dodati i rast cijena hrane od 30 posto u ovoj godini – tumači ravnateljica Mlatilik. Podsjeća da Dom svakog mjeseca mora otplaćivati i ratu kredita od 3200 eura koji je podignut još tijekom energetske obnove. Zbog svega toga, novo podizanje cijene smještaja nije bilo moguće izbjeći, rekla je ravnateljica Doma za starije u Bjelovaru, Sanela Mlatilik za Klikni.hr.

Dom u Puli opet poskupljuje za 15 posto

Nove cjenike već od 1. ožujka imaju i dva od četiri doma Istarske županije, Dom za starije osobe Alfredo Štiglić u Puli i Dom za starije osobe Novigrad. Pulski dom cijene je također već podizao u isto vrijeme prošle godine, a sada one opet idu gore za 15 posto. Smještaj u jednokrevetnoj sobi po novom će koštati 567 eura, umjesto dosadašnjih 492 eura. Onaj u dvokrevetnoj sobi umjesto sadašnjih 394 eura po novom će korisnici plaćati 453 eura. Najskuplji je pak smještaj za osobe oboljele od demencije koje će plaćati i do 963 eura.

Cijene rastu i u novigradskom domu za starije osobe, također za 15 posto, a i njima je ovo već drugo poskupljenje u posljednjih godinu dana.

‘Podizanje cijena nužno zbog poskupljenja svih troškova’

– Povećanje cijena nužno je zbog poskupljenja u svim segmentima poslovanja Doma, kao što su hrana, higijenske potrepštine, energenti, režijski troškovi i troškovi održavanja ustanove, rashodi za zaposlene i ostalo. Porast troškova poslovanja nastojimo ublažiti koliko je moguće, pronalazeći najbolje načine, optimizirajući naše poslovanje, međutim, podizanje cijena naših usluga nužno je kako bismo zadržali trenutnu kvalitetu poslovanja s postojećom radnom snagom, kaže ravnateljica Doma za starije osobe Novigrad, Morena Stanivuković.

Tako je 15 posto veća cijena smještaja za pokretne korisnike u jednokrevetnoj sobi koja će po novom koštati 500 eura, u dvokrevetnoj 450, a u trokrevetnoj sobi 420 eura. Najskuplji je smještaj od 780 eura za oboljele od demencije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap