Umirovljenici ponovno dobivaju energetski dodatak: Otkriveno što će još biti u novom paketu mjera

Milan Dalmacija
3. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Sljedećeg bi tjedna trebao biti izglasan novi paket mjera za ublažavanje cijena energenata građanima i poduzetnicima. Očekuje se ponovna isplata energetskog dodatka, ublažavanje rasta cijena grijanja na toplanu, a bitna promjena je i što će domovi za starije plaćati struju kao da su kućanstva.

Foto: Pixabay

Vlada je ranije najavila jesenski paket mjera protiv inflacije. Naime, u sljedećih nekoliko mjeseci se očekuje ponovno poskupljenje struje i plina za ugovorne korisnike. Porasle su i cijene drugih energenata, poput drva za ogrjev, peleta i sličnoga, no u Banskim dvorima su to nedavno riješili smanjenjem PDV-a na ogrjev.

trgovina
Hrvati najviše troše na ono što najviše poskupljuje: Umirovljenici su pritom najugroženiji

Jutarnji doznaje kako sada spremaju sveobuhvatan paket pomoći kućanstvima, ali i poduzetnicima u iznosu većem od pet milijardi kuna. Ponegdje se čak spominje i cifra od oko šest milijardi kuna. Paket mjera nije finaliziran, ali već cure neki detalji. Pritom ćemo se posebno usredotočiti na mjere pomoći građanima, napose umirovljenicima.

Domovi za starije plaćaju kao kućanstva

Prva bitnija promjena je vezana uz obračun potrošnje električne energije u javnom sektoru. Dosad su ustanove plaćale struju kao da su poduzetnici, no planira se da domovi za starije i nezbrinutu djecu, škole, vrtići, fakulteti, bolnice, muzeji, ali i vjerske zajednice te udruge plaćaju struju po tarifi koju imaju kućanstva.

Doduše, nije poznato tko bi i na koji način trebao nadoknaditi razliku u cijeni, no treba reći da je Vlada u prošlom paketu mjera obuzdala rast cijena struje za kućanstva s predviđenih 23 posto na 9,4 posto, što je postignuto ograničavanjem rasta naknada za električnu energiju. Nova poskupljenja struje očekuju se već od 1. listopada.

Reguliranje cijena grijanja na toplanu

Što se tiče plina, cijena je regulirana sve do kraja ožujka 2023., ali za korisnike putem zajamčene javne nabave plina, kroz subvenciju od 10 lipa po kilovatsatu, što ukupno košta oko 600 milijuna kuna. Još u proljeće snižen je PDV na toplinsku energiju s 25 na pet posto, što je također utjecalo na cijene plina za građanstvo.

Najavljena je i pomoć lokalnim zajednicama, kako bi se spriječilo podizanje cijena grijanja putem toplana, koje bi, prema najavama, moglo ići i do 50 posto. No, nije otkriveno na koji će način Vlada ovdje intervenirati.

Pomoć umirovljenicima

Očekuje se da bi umirovljenici, nezaposleni, primatelji socijalne pomoći i drugih socijalnih usluga, primatelji invalidnine i druge ekonomski ugrožene skupine u društvu mogle ponovno dobiti energetske dodatke. Moguće je i dodatno povećanje minimalnih mirovina za više od ranije najavljenih 1,5 posto. Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju su u saborskoj proceduri, tako da je još uvijek moguće mijenjati taj dio.

plenkovic
Plenković najavio smanjivanje stope PDV-a za ogrjevna drva, pelete, sječke, brikete i toplinsku energiju

Govoreći o energetskom dodatku, ranije je ove godine više od 720.000 umirovljenika s mirovinama manjim od 4.000 kuna primilo ukupno 470 milijuna kuna. Očekuje se da će raspodjela dodatka biti ista i sada. Time bi umirovljenici s mirovinama do 1.500 kuna dobili najviše 1.200 kuna dodatka, dok bi oni s mirovinama do 4.000 kuna trebali dobiti svega 400 kuna. Potpore bi trebali dobiti i poljoprivrednici te ribari.

Novi paket mjera pomoći bi trebao biti dovršen sljedećeg tjedna, nakon čega će biti predstavljen koalicijskim i socijalnim partnerima, sindikatima, poslodavcima pa tek onda cjelokupnoj javnosti. Paket bi trebao biti usvojen na sljedećoj sjednici Vlade, u četvrtak. Premijer Andrej Plenković je rekao da će ovaj paket mjera biti nalik dosadašnjima te da će HEP, kao državna kompanija, preuzeti dio tereta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap