Grijete se na toplanu? HEP će zatražiti povećanje cijena grijanja i tople vode za 120.000 korisnika

Milan Dalmacija
27. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

HEP će od Hrvatske energetske regulatorne agencije zatražiti utvrđivanje novih cijena grijanja i tople vode. Njihova tvrtka HEP-Toplinarstvo opskrbljuje 120.000 kupaca, a cijene plina su na europskom tržištu drastično porasle.

radijator

Foto: Pixabay

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u čijem su sastavu i najveće toplane u državi, pod paskom HEP-Toplinarstva, postavit će Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) zahtjev za nove cijene grijanja i tople vode, piše Jutarnji list.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite
HEP otkrio koliko je struja do sada poskupjela i hoće li još biti dizanja cijena

– Tarifne stavke za proizvodnju i za distribuciju toplinske energije utvrđuju se na temelju metodologija koje je donijela HERA. Stoga će visina promjene krajnjih cijena za kupce biti poznata tek nakon što HERA razmotri zahtjeve koje će podnijeti HEP i donese odluke o novim tarifnim stavkama, poručili su iz HEP-a, ne otkrivajući kakve će cijene tražiti i za koji dio usluga koje HEP-Toplinarstvo pruža.

Grijanje i topla voda u većim gradovima

Osim u Zagrebu, HEP-Toplinarstvo osigurava grijanje i toplu vodu, između ostalih gradova, i u Osijeku. Procjene govore da od 150.000 kupaca toplinske energije u Hrvatskoj, njih 80 posto ili 120.000 subjekata podmiruje svoje potrebe u HEP-Toplinarstvu.

– Napominjemo da je ove godine u više drugih gradova u Hrvatskoj u kojima ne posluje HEP-Toplinarstvo, zbog drastičnog povećanja ulaznih troškova poslovanja, već došlo do osjetnog poskupljenja toplinske energije, ističu iz HEP-u.

Nije neočekivana odluka

Ova najava iz HEP-a nije neočekivana, jer je predsjednik uprave te kompanije Frane Barbarić u ranijem intervjuu za Jutarnji poručio kako je potrebno povećati cijene grijanja i to drastično. Cijene plina su na europskom tržištu već lani porasle za 170 posto. Zbog rata u Ukrajini cijene su dodatno porasle za 164 posto i to prije pojačane potražnje u srpnju i kolovozu, koja je dodatno podigla cijene plina.

Stoga je jasno da HEP-Toplinarstvo i druge tvrtke koje opskrbljuju kućanstva, industriju, ustanove i druge potrošače, ne mogu poslovati rentabilno u uvjetima rapidnog rasta cijena plina na svjetskom i domaćem tržištu. Plin, naime, zauzima više od 90 posto udjela u proizvodnji toplinske energije u Hrvatskoj. Ostalo otpada na loživo ulje i obnovljive izvore energije.

Grijete se na toplanu? HEP će zatražiti povećanje cijena grijanja i tople vode za 120.000 korisnika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap