Rastu cijene plina za kućanstva: Neki bi ga mogli plaćati i šest puta skuplje

Milan Dalmacija
21. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Za kućanstva koja su ugovorila opskrbu plina s dobavljačima, cijena bi od početka listopada mogla porasti i do šest puta. Oni koji plin dobivaju putem obveze javne usluge mogu očekivati poskupljenja od 20 do 65 posto.

Ilustracija Foto: Pixabay

Nakon drastičnog poskupljenja energenata, a naročito plina početkom godine, zbog kojih su mnoge ustanove dobivale enormno visoke račune, od 1. listopada bi trebale porasti i cijene plina za kućanstva. Prve procjene govore o poskupljenjima do čak šest puta za one građane koji imaju sklopljen tržišni ugovor s nekim od opskrbljivača. Oni koji se odluče na raskid ugovora te daljnju distribuciju plina putem obaveze javne usluge, čija je cijena fiksirana do 1. travnja iduće godine, bi prošli nešto bolje, jer bi poskupljenje u tom slučaju iznosilo između 20 i 65 posto, piše Novi list.

Ustanove koje skrbe o starijima u šoku zbog smjernica za uštedu energije: 'Vi sad mene zafrkavate?'

Neki su opskrbljivači već započeli s obavještavanjem kupaca o promjenama u cijenama plina. Istodobno, ponudit će im mogućnost promjene opskrbljivača ili prelazak na opskrbu putem obavezne javne usluge. Naime, kupci mogu birati između sklapanja komercijalnog ugovora s nekim od opskrbljivača, pri čemu pojedinačno ugovaraju cijenu. Onima koji to nisu učinili, država je osigurala isporuku plina u obavezi javne usluge, putem opskrbljivača odabranog javnim natječajem za svako pojedino distribucijsko područje. Inače, cijena plina u obveznoj javnog usluzi, uz smanjenje PDV-a na pet posto i potporu države od 10 lipa po kilovat-satu iznosi 38 lipa po kilovat-satu.

– Nove cijene plina, počevši od 1. listopada 2022. godine, ovisit će o kretanju cijene plina na burzi. S obzirom na to da će se cijena mijenjati na mjesečnoj razini, ne možemo reći koliko će točno biti povećanje. Upravo iz tog razloga i nemogućnosti davanja precizne cijene, obavijest će sadržavati detaljno pojašnjenje novog načina izračuna cijene s referentnog tržišta, a sve u cilju kako bi svi kupci mogli razumjeti novi način obračuna i odlučiti čiju uslugu opskrbe plinom žele primati u budućnosti. Potrebno je napomenuti da će ovakav oblik obračuna od 1. listopada 2022. godine preuzeti većina opskrbljivača. Energo će transparentno kupcima objasniti situaciju. Na primjer, u slučaju kada se radi o kupcu kategorije kućanstvo, kome država omogućava jeftiniji plin kroz opskrbu u obvezi javne usluge, kupcu ćemo jasno objasniti razliku u cijeni Energove tržišne opskrbe i navedene opskrbe u obvezi javne usluge, objašnjavaju iz riječkog distributera, tvrtke Energo.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Čeka se potez države

Cijene plina na referentnim europskim burzama rastu. Čak i da ostanu na sadašnjoj razini, od otprilike 235 eura po megavat-satu, opskrbljivači će teško moći produljiti ugovore s korisnicima po trenutnim cijenama. Ti ugovori mahom istječu 30. rujna pa su opskrbljivači procijenili da kupci ne žele plaćati u prosjeku četiri puta veću cijenu plina. Na strani korisnika je i to što mogu raskinuti ugovor s opskrbljivačem potpuno besplatno. Distributeri se pitaju hoće li im biti omogućena nabava plina po cijenama iz obveze javne usluge.

dom za starije SB
Još jedan dom diže cijenu smještaja: "Plin smo plaćali 350 tisuća, a sada 2,4 milijuna kuna!"

– Opskrbljivači toplinskom energijom su preko Grupacije za toplinsku djelatnost HGK-a iznijeli problematiku povećanja cijena toplinske energije. U pitanju nije samo nabavna cijena plina, već i činjenica da određeni opskrbljivači nisu ugovorili količine potrebne za proizvodnju toplinske energije. Radi se na rješenju u skladu s pravilima o državnim potporama kojim bi bilo omogućeno da se u konačnici cijena toplinske energije po kWh za krajnjeg kupca ne razlikuje od one koju plaćaju krajnji kupci plina na pojedinom distribucijskom području, odgovorili su iz Ministarstva.

Opskrbu plinom u obvezi javne usluge na najvećem dijelu distribucijskih područja u cijeloj zemlji obavlja Gradska plinara Zagreb. Njihov je opstanak na tržištu upitan, s obzirom na to da trenutno isporučuju plin po četiri puta nižoj cijeni od one na burzama. Jedini način da se cijena obveze javne usluge distribucije plina održi na sadašnjoj razini do 1. travnja sljedeće godine jest ozbiljna intervencija države ili HEP-ovo preuzimanje obveze javne usluge. Zasad nije poznato što je u planu do početka listopada.

Inače, država je već intervenirala u cijene plina. Odredila je krajnju cijenu javne usluge opskrbe plinom za kućanstva, uvela subvencije za male i srednje poduzetnike te pružatelje socijalnih usluga, isplatila energetski dodatak za umirovljenike i starije osobe u iznosima od 400 do 1.200 kuna te uvela vaučere za struju i plin od 400 kuna, koje koristi oko 90.000 kućanstava, među kojima su i ona primatelja nacionalne naknade za starije osobe.

Rastu cijene plina za kućanstva: Neki bi ga mogli plaćati i šest puta skuplje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap