HEP otkrio koliko je struja do sada poskupjela i hoće li još biti dizanja cijena

Matej Markovinović
24. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Cijena struje na burzama značajno je skočila, a najave poskupljenja električne energije ne prestaju stizati. HEP je otkrio da je račun za struju prosječno porastao za 27 kuna mjesečno, odnosno 9,4 posto.

Foto: Unsplash

Najave o poskupljenju električne energije ne prestaju stizati, a utjehu ne ulijevaju niti burze na kojima je cijena struje značajno skočila. HEP je za N1 otkrio koliko je struja poskupjela do sada te hoće li u skorijoj budućnosti biti još rasta cijena.

“Aktualne cijene električne energije za kućanstva koje su u primjeni od 1. travnja 2022. usklađene su s paketom mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata koje je donijela Vlada RH i vrijede do daljnjega. Račun za električnu energiju u prosjeku je porastao za 27 kuna mjesečno ili 9,4 posto”, rekli su iz HEP-a.

Dotaknuli su se i cijena struje za poduzetnike, istaknuvši da je svim opskrbljivačima osnovni kriterij za formiranje ponude trenutna tržišna, odnosno burzovna cijena električne energije.

Rastu cijene plina za kućanstva: Neki bi ga mogli plaćati i šest puta skuplje

HEP, naime, navodi da je za domaće tržište referentna regionalna burza sa sjedištem u Budimpešti. Na toj se burzi veleoprodajna cijena isporuke za godišnji ugovor, s oko 50 eura za MWh u 2020. godini i prvoj polovici 2021., podigla krajem 2021. iznad 200 eura, da bi trenutno iznosila čak 700 eura.

“S obzirom na to da se ponude opskrbljivača kontinuirano usklađuju s kretanjima cijena na burzi (definiraju se u trenutku izrade za konkretnog kupca), ne postoji konkretno predviđanje promjene cijena za razdoblje do kraja godine”, kažu iz HEP-a za N1.

Nove se cijene, napominju, primjenjuju samo na nove ugovore o opskrbi. Podsjećamo da smo nedavno pisali i o rastu cijene plina za kućanstva. Prve procjene govore o poskupljenjima do čak šest puta za one građane koji imaju sklopljen tržišni ugovor s nekim od opskrbljivača. Više o tome pročitajte ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap