Obiteljski dom dobio račun za plin od 48.000 kuna! Prijeti li im zatvaranje?

Jasmina Grgurić Zanze
1. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Vrtoglavi iznosi za sve skuplji plin već su pogodili mnoge, među njima posebno pružatelje raznih usluga. Obiteljski dom Marija u Virovitici dobio je račun od nevjerojatnih 48 tisuća kuna, čime je ozbiljno ugroženo njegovo poslovanje. Prijetili li privatnim ustanovama za smještaj starijih i nemoćnih osoba zatvaranje?

radijator

Foto: Unsplash

Prijetili li privatnim ustanovama za smještaj starijih osoba zatvaranje? I još važnije, ako zatvore, gdje će biti izmješteno na tisuće njihovih starijih i nemoćnih korisnika= Ukoliko im ne pomognu iz Vlade, tvrde iz obiteljskih domova, do zatvaranja će sigurno doći, a glavni razlog je poskupljenje energenata.

Od Vlade traže subvencije kroz dodatni paket mjera

Saša Počić, predstavnik obiteljskog doma Marija u Virovitici, dobio je račun za plin od čak 48.464,84 kuna.

osoba u domu za starije drži ruku umirovljenika koji u ruci ima lopticu i oboje sjede
Država u energetske mjere uključila i privatne domove za starije. Evo tko dobiva koliko!

“Predstavnici obiteljskih domova, koji pružaju smještaj za više od 6.000 korisnika, ovih dana u svoje poštanske sandučiće primaju račune za plin za siječanj 2022., a čiji iznos višestruko premašuje usporedive račune za iste mjesece prethodne godine” – upozorili su ovih dana iz Udruge obiteljskih domova, pri čemu su istaknuli upravo ovaj virovitički primjer koji nije izoliran.

Ističu kako iznos od 1.000 kuna subvencije koliko je Vlada pripremila za obiteljske domove nije dovoljan.  Potrebno je, kažu, poduzeti odlučnije poteze i kroz dodatni paket mjera subvencionirati cijene energenata na način da se u potpunosti neutralizira povećanje cijene u odnosu na prethodne godine.

Uz grijanje treba osigurati hranu i isplatiti plaće

“Obiteljski domovi skrbe za do najviše 20 korisnika koji samostalno i uz pomoć svojih članova obitelji podmiruju troškove svog smještaja. Jednostavnim dijeljenjem iznosa računa od gotovo 50
tisuća kuna s brojem od 20 korisnika, proizlazi da na svaku osobu mjesečno otpada 2.500 kuna samo za troškove grijanja” – pojašnjavaju neisplativu računicu.

Predstavnici obiteljskih domova moraju korisnicima, uz grijanje, osigurati i prehranu, zdravstvenu skrb te razne aktivnosti. Svaki dom zapošljava određeni broj medicinskog i nemedicinskog osoblja te trebaju osigurati dovoljan iznos za isplatu plaća.

“Ako se ne pronađe rješenje za ovo drakonsko poskupljenje, doći će do zatvaranja brojnih obiteljskih domova, gubitka radnih mjesta, a nažalost i do nemogućnosti daljnjeg smještaja korisnika u sadašnjim kapacitetima” – zaključuju iz Udruge obiteljskih domova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap