U Njemačkoj 101-godišnjak osuđen na pet godina zatvora

Josip Mihaljević
29. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

U Njemačkoj je došlo do neobične presude u kojoj je 101-godišnjak dobio kaznu zatvora od pet godina. Radi se o bivšem čuvaru nacističkog koncentracijskog logora, a kaznu je dobio zbog pomaganja u ubojstvu nekoliko tisuća zatvorenika.

zatvor

Foto: Unsplash

U Njemačkoj je pet godina zatvorske kazne dobio Josef S., bivši čuvar nacističkog koncentracijskog logora u Sachenhausenu u okolici Berlina, piše bbc.com. Radi se o najstarijem nacisitičkom kriminalcu kojem se sudilo na njemačkm sudu, a okrivljenik je tijekom suđenja poricao da je bio čuvar u logoru.

Ipak, proglašen je krivim i to za pomaganje i poticanje na ubojstva 3.518 osoba. Sud je utvrdio kako je sudjelovao u ranjavanju sovjetskih ratnih zarobljenika i ubojstvu drugih nesretnika smrtonosnim plinom Zyklon B. U tom je logoru stradalo više desetaka tisuća ljudi, najčešće od gladi, a vjeruje se da je bilo i nehumanih medicinskih eksperimenata.

Umirovljenik iz Brandeburga i dalje tvrdi da je nevin, odnosno, da nije bio svjestan jezivih zločina koji se provode u logoru. Na sudu je rekao da ne zna zašto je tamo. Odvjetnici su očekivali oslobađajuću presudu te su najavili žalbu.

Inače, u Njemačkoj do 2011. godine nije bilo moguće sudski tužiti niskorangirane naciste poput čuvara u logorima. No, nakon presude protiv jedne takve osobe, tužiteljstvo je dobilo signal da krene u potragu za sličnim počiniteljima koji su još živi. BBC piše kako umirovljenik vrlo vjerojatno neće odlsužiti zatvor, budući da će viši sud u njemačkoj u obzir uzeti njegovu visoku dob, ali bi se proces mogao protegnuti na niz mjeseci ili čak godina.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap