Djelatnica nacističkog koncentracijskog logora (96) pobjegla uoči suđenja

Jasmina Grgurić Zanze
1. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Zvuči nevjerojatno, ali optužena 96-godišnja Irmgard Furchner je u bijegu. Sudi joj se zbog sudjelovanja u ubojstvu zatočenika koncentracijskog logora Stutthof tijekom Drugog svjetskog rata. No, suđenje je odgođeno jer se optužena nalazi u bijegu.

Ilustracija: Pixabay

Suđenje 96-godišnjoj Irmgard Furchner zbog sudjelovanja u ubojstvu zatočenika koncentracijskog logora Stutthof tijekom Drugog svjetskog rata odgođeno je jer se optužena nalazi u bijegu, priopćio je u četvrtak sud u Itzehoeu pored Hamburga, piše N1.

“Pokrajinski sud je izdao nalog za uhićenjem”, rekao je sudac Dominik Gross.

Optužena inače živi u staračkom domu na periferiji Hamburga. U četvrtak rano ujutro uzela je taxi koji ju je odvezao do prve stanice hamburške podzemne željeznice. Trebao joj je to biti prvi dan suđenja, na kojemu bi joj bila pročitana optužnica i utvrđena uračunljivost za nastavak daljnjeg sudskog procesa.

Inače, Irmgard Furchner optužena je da je kao stenografkinja u logoru Stutthof pored Gdanjska između 1943. i 1945. pružila pomoć u ubojstvu najmanje 11.000 logoraša.

“Optužena je pružala sustavnu pomoć vodstvu logora pri ubijanju zatočenika” – piše u optužnici.

Prema podacima Središnjeg ureda za utvrđivanje žrtava nacionalsocijalizma, u logoru Stutthof je život izgubilo više od 65.000 osoba, mahom Židova iz istočne Europe. Logor je bio poznat po tomu da, za razliku od ostalih nacističkih logora, zatočenici nisu bili ubijani u plinskim komorama, nego ih je većina umrla zbog iscrpljenosti i gladi.

Međunarodni Auschwitz odbor je izrazio ogorčenje nepojavljivanjem optužene pred sudom.

“Time je iskazan nevjerojatan prezir ne samo prema pravnoj državi, nego i prema preživjelima holokausta”, stoji u priopćenju odbora.

Suđenje bi zbog velikog zanimanja medija trebalo biti održano u jednoj industrijskoj hali na periferiji Hamburga te je vjerojatno jedno od posljednjih suđenja takve vrste.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap