Prosječna mirovina u travnju prvi put prešla 500 eura: Razliku je već odavno ‘pojela’ inflacija

Jasmina Grgurić Zanze
29. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Prosječna mirovina svih oko 1,2 milijuna umirovljenika u travnju je prvi put prešla iznos od 500 eura. Sada iznosi 513 eura, a povećanje od 18 eura u prosjeku, kao rezultat siječanjskog usklađivanja, građanima je već odavno pojela inflacija. Uz to se očekuje ponovni pad udjela mirovine u prosječnoj plaći koja će rasti zbog povećanja plaća u državnim i javni službama, dok će mirovine stagnirati sve do idućeg usklađivanja u srpnju s isplatom tek u rujnu.

euri u rukama

Euro | Foto: mirovina.hr

Umirovljenicima su u travnju isplaćene 4,19 posto veće mirovine kao rezultat siječanjskog usklađivanja prema rastu potrošačkih cijena i plaća. Ipak, mirovine su realno povećane za 4,16 posto, jer se nova aktualna vrijednost mirovine ne računa na četiri decimale, nego samo na dvije, o čemu smo pisali ovdje. Prosječna mirovina tako je prvi put prešla iznos od 500 eura te sada za svih 1.227.689 korisnika, među kojima su i umirovljeni prema posebnim propisima, iznosi 513 eura. Aktualna vrijednost mirovine po godini staža sada iznosi 12,26 eura.

Isplata razlike sa zakašnjenjem od devet mjeseci

kupovina seniori umirovljenici namirnice šoping
Hrvatska ima najveću stopu inflacije u eurozoni, najviše poskupjele usluge, a čeka nas i novi rast

Prosječna mirovina u odnosu na ožujak rasla je tako za 18 eura, kada je iznosila 495,53 eura. Samim time rastao je i udio mirovine u prosječnoj plaći, i to s 44,9 na 46,3 posto. Najveći je to udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći u posljednjih osam godina. Međutim, sasvim sigurno je da tako neće ostati. Prosječna plaća za veljaču iznosi 1.248 eura, što je ujedno i posljednji podatak Državnog zavoda za statistiku. Ona za ožujak sasvim će sigurno biti veća zbog rasta plaća u državnim i javnim službama pa je realno udio mirovine u prosječnoj plaći već sada manji od navedenog, što će pokazati službeni podaci tek u svibnju.

Jednako tako, ovih 18 eura više već je odavno ‘pojela’ inflacija, jer se mirovine od 1. siječnja usklađuju prema promjenama indeksa cijena i plaća u drugoj polovici prethodne godine, a u odnosu na prvo lanjsko polugodište. Kako je isplata tek u travnju, umirovljenicima razlika realno kasni devet mjeseci. Zbog toga umirovljenici traže da se mirovine usklađuju tri do četiri puta godišnje, o čemu smo pisali ovdje.

Hrvatska isplaćuje i 186.547 mirovina prema međunarodnim ugovorima. Riječ je o korisnicima koji su tek dio radnog staža odradili u Hrvatskoj, a danas uglavnom žive u inozemstvu. Njihova prosječna mirovina iznosi svega 158 eura, ali uz nju dobivaju mirovinu koji su zaradili u inozemstvu.

Dio obiteljske mirovine uz vlastitu podiže prosjek

Osoba u invalidskim kolicima i druga ženska osoba koja stoji pored nje
Udovica dobiva dio obiteljske mirovine koji je veći od vlastite, evo kako je to moguće

Starosne mirovine, među kojima su i one za dugogodišnje osiguranike te prevedene iz invalidske, prima više od polovine umirovljenika prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Bez isplata u inozemstvo ih je 520.820 s prosjekom primanja od 581 euro. U prijevremenoj starosnoj mirovini je dodatnih 176.580 građana s primanjima od 531 euro. Zbog stečaja poslodavca prijevremenu mirovinu prima i 379 umirovljenika.

Hrvatska ima i 160.665 građana u obiteljskoj mirovini s prosjekom od 448 eura, dok je 87.849 invalidskih mirovina koje iznose svega 390 eura. Više od 99.600 umirovljenika uz osobnu mirovinu prima i dio obiteljske mirovine, a ukupna primanja iznose im prosječnih 605 eura.

Svaki četvrti umirovljenik živi u teškoj bijedi

Najmanje mirovine ima 265.930 građana s onim najnižima koje se računaju samo prema godinama radnog staža. Svaki četvrti umirovljenik nalazi se u ovom nezavidnom položaju, preživljavajući sa svega 365 eura u prosjeku. Ipak, HZMO navodi kako bi njihova mirovina izračunata na temelju plaća i radnog staža bila svega 246 eura.

Lagano raste i broj korisnika takozvanih dvostupnih mirovina. Njih sad već gotovo 17.000 iz prvog stupa dobiva 719 eura osnovne mirovine, na koju im se još dodaje i mirovina iz drugog stupa. U pravilu je riječ o umirovljenicima s većim  mirovinama kojima se isplatilo uzeti sredstva iz drugog mirovinskog stupa, a njihove su mirovine osim usklađivanjem, rasle i kroz povećanje dodatka, o čemu više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap