Ovo su najveće tragedije koje su se dogodile u našim domovima umirovljenika!

Jasmina Grgurić Zanze
28. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Požari, ubojstva, lišavanje slobode, širenja zaraze, nemar… Neke su to samo od tragedija koje su posljednjih godina, često sa smrtnim ishodom, zadesile hrvatske ustanove za smještaj starijih i nemoćnih osoba. Donosimo pregled najšokantnijih nesreća u umirovljeničkim ‘oazama’.

stariji čovjek se drži rukama za lice dok sjedi pored prozora

Stariji čovjek | foto: Ilustracija: Rawpixel

Ubojstvo i samoubojstvo u udomiteljskoj obitelji u Dugom Selu, koje se dogodilo jučer kada je u vrijeme ručka 85-godišnjak aktivirao ručnu bombu u kuhinji, jedna je od najstrašnijih tragedija koje su pogodile ustanove za smještaj starijih osoba. Usmrtio je sebe i 81-godišnju ženu, dok je 79-godišnjak teško ozlijeđen. Sumnja se kako je motiv za ovaj čin pogoršanje teške bolesti od koje je bolovao.

Nažalost, ove fragilne ustanove koje bi trebale biti sigurna oaza za ranjivu populaciju starijih i nemoćnih osoba, često su na meti nemara i nesreća, često s tragičnim ishodom. Donosimo pregled najvećih nesreća koje su posljednjih godina zadesile domove umirovljenika.

Požar usmrtio šestero nemoćnih u Andraševcu

požar zagorje
Vlasnica doma za starije u kojem je izgorjelo šestero štićenika dobila četiri i pol godine zatvora

Šestero nepokretnih i teško pokretnih korisnika tijekom noći u siječnju 2020. izgubilo je život u požaru koji ih uhvatio na spavanju. Požar je zbog kvara neispravnog kalorifera izbio u ilegalnom pomoćnom objektu obiteljskog doma “Zelena oaza” u Andraševcu. Vlasnici doma pravomoćna presuda  za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti potvrđena je tek dvije i pol godine kasnije, lani u lipnju. Dobila je četiri i pol godine zatvora. Sud je u obrazloženju naveo da je takva kazna opravdana kako bi se podigla svijest građana i podiglo povjerenje u pravni poredak.

Nažalost, najveća nesreća koja se dogodila u Andraševcu nije spriječila nove incidente u domovima za starije osobe.

Tri umirovljenice doma Providenca ugušile se u zaključanoj sobi

Već iste godine tri umirovljenice ugušile su se kada je izbio požar u domu Providenca u Dugom Ratu. Naime, u rujnu 2020. njegovateljica je u sobu nakon večere zaključala tri korisnice. Pola sata kasnije, u zaključanoj spavaonici je buknuo požar. Nitko nije znao da se žene guše u vatri. Van nisu mogle ni kroz balkon, koji je također bio zaključan lokotom. Dvije su umrle na licu mjesta, a treća u bolnici. Požar su izazvale nemoćne osobe s duševnim smetnjama, a do izbijanja vatre došlo je zapaljenjem madraca i posteljine kreveta. DORH je podignuo optužnicu protiv vlasnice i dvije njegovateljice tek godinu i pol dana kasnije, a zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Zbog požara u kotlovnici evakuirali 17 korisnika

Iste godine buknuo je i treći požar, ovoga puta bez kobnog ishoda. Naime, u studenom 2020. vatra je zahvatila obiteljski dom u mjestu Otok u Međimurju. Vatra je buknula u kotlovnici, a srećom vatrogasci su brzo stigli na mjesto nesreće. Zbog opasnosti od gušenja dimom evakuirano je 17 korisnika.

Zbog širenja korone u splitskom domu umrlo 18 umirovljenika

ivan škaričić
Konačno! Splitsko odvjetništvo pokrenulo istragu protiv ravnatelja i još dvoje zbog smrti 18 korisnika Doma za starije

Nedugo nakon tragičnih požara, korisnike brojnih domova “pokosila” je korona, a najveći takav slučaj zabilježen je u splitskom Domu za starije u Vukovarskoj ulici, gdje je uslijed nekontroliranog širenja virusa život izgubilo čak 18 umirovljenika.

Splitsko odvjetništvo pokrenulo je lani u studenom istragu protiv ravnatelja, glavne medicinske sestre i liječnika, a zbog širenja zaraze u travnju 2020.  Tada je zaraženo 15 djelatnika i 59 korisnika doma, od kojih je 18 preminulo zbog posljedica zaraze. Naime, pritom nisu postupili prema važećim smjernicama za suzbijanje bolesti, čime su ugrozili živote ljudi.

Korisnike izgladnjivali i vezali za krevet

dom za starije
Bivše djelatnice otkrile stravične scene iz doma za starije: "Korisnike drogiraju, izgladnjuju i vežu za krevete"

Kaznenu prijavu za protupravno oduzimanje slobode zaradili su i vlasnici privatnog doma u Mošćenici kraj Petrinje. U prosincu 2020. iscurile su u javnost stravične snimke, a bivše djelatnice javno su posvjedočile kako se korisnici izgladnjuju, drogiraju i čvorovima vežu za krevet. Sedam mjeseci kasnije, vlasnici su prijavljeni zbog protupravnog oduzimanja slobode. Iako su u početku negirali optužbe, policija je utvrdila da su  80-godišnju korisnicu protupravno zatvorili i zavezali za krevet čime su joj oduzeli i ograničili slobodu kretanja. Slučaj je rezultirao time da su se vlasnici povukli iz “biznisa” s umirovljenicima, a dom je preuzela nova osoba.

Nažalost, ovo nisu jedine ustanove u kojima su zbog nemara, nezadovoljenih tehničkih uvjeta ili nečeg trećeg ugroženi životi starijih i nemoćnih osoba, onih koji često nisu imali kamo nego u dom i za smještaj plaćaju iznose koji daleko premašuju njihove mirovine. Od ilegalnih ustanova do nehumanog postupanja, slučaj za slučajem izlazio je u javnost nakon Andraševca, ali i pojačanih inspekcijskih nadzora. Unatoč tomu, tragedije u oazama koje bi trebale biti sigurne, nastavljaju se.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap