Vlasnica doma za starije u kojem je izgorjelo šestero štićenika dobila četiri i pol godine zatvora

Josip Mihaljević
6. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Visoki kazneni sud odbio je sve žalbe i potvrdio presudu od četiri i pol godine zatvora za vlasnicu ilegalnog obiteljskog doma za starije u kojem je početkom 2020. godine izgorjelo šestero štićenika.

požar zagorje

Foto: Youtube screenshot

Visoki kazneni sud odbio je sve žalbe i potvrdio presudu Gabrijeli Čičković, vlasnici ilegalnog obiteljskog doma za starije i nemoćne “Zelena oaza” u kojem je početkom 2020. godine požar usmrtio šestero štićenika. Čičković je Županijski sud u Zagrebu još lani kao odgovornu osobu u domu osudio na četiri i pol godine zatvorske kazne, a Visoki kazneni sud je odbijanjem žalbi potvrdio takvu kaznu zatvora.

Nepokretne korisnike smjestila u pomoćni objekt

Osuđena je za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, piše Telegram.hr.

“Optuženica je osuđena jer nije postupala po propisima i zaštitnim mjerama. Time je izazvala opasnost za život ljudi pa je prouzročena smrt šest osoba korisnika socijalnih usluga smještaja”, stoji u obrazloženju presude.

Presuda donosi i detalje događaja koji su prethodili samom požaru. Čičković je bez odobrenja mjerodavnih državnih tijela proširila usluge skrbi za smještajem na drugu lokaciju, a šestero preminulih korisnika, redom teško pokretnih osoba, bili su smještani u pomoćnom objektu.

“Bila je svjesna da su ti korisnici potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja. Za skrb o svih 25 korisnika u noćnoj smjeni u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila je samo jednu njegovateljicu. Time je pristala da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i neophodne pomoći u mogućim uvjetima životne ugroženosti”, nastavlja se u obrazloženju.,

“Visok stupanj kriminalne volje”

Kao olakotne okolnosti uzete su ranija neosuđivanost te izraženo kajanje zbog nastalog događaja. Međutim, kazna je takva zbog “visokog stupnja kriminalne volje”:

“Optuženica je bila svjesna da usluge smještaja starijih i nemoćnih osoba pruža bez potrebnih dozvola i ne poštujući propise o skrbi za teško pokretne i nepokretne osobe 24 sata dnevno. To je dovelo do smrtnog stradavanja šestero korisnika. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano”, smatra Visoki kazneni sud.

Iz Visokog kaznenog suda dodaju kako će ovakva kazna utjecati na svijest građana koji moraju shvatiti da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje počinitelja opravdano.

“Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženica prouzrokovala žrtvama i članovima njihovih obitelji, ali i društvu u cjelini”, zaključak je Suda.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap