Bivše djelatnice otkrile stravične scene iz doma za starije: “Korisnike drogiraju, izgladnjuju i vežu za krevete”

Josip Mihaljević
3. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Jedan obiteljski dom za starije i nemoćne kod Petrinje poprište je možda najgrubljeg postupanja prema starijim korisnicima ako je vjerovati navodima bivših zaposlenica. One tvrde da se korisnicima uskraćuju telefonski pozivi s obitelji, da ih se izgladnjuje, drogira, a u javnost su pustili nekoliko fotografija u kojima se starije ljude može vidjeti kako su mornarskim čvorovima zavezani za svoje krevete…

Dnevnik.hr objavio je potresnu priču bivših djelatnica Obiteljskog doma  “Exclusiv” u Mošćenici kod Petrinje koji prikazuje možda najgore postupanje prema starijima u takvim ustanovama koje je do sada dospjelo u javnost. Bivše djelatnice tvrde da su uvjeti za starije užasni: uskraćuju im se telefonski pozivi, uprljani su fekalijama, ne vodi se računa o higijeni, gladni su, a djelatnice sumnjaju da ih se drogira tabletama za spavanje. Vlasnica objekta D. Pavičić odbacuje sve optužbe.

Starije čvorovima vezali za krevete

Bivše djelatnice su fotografije objavile na Facebooku, a one su s pravom šokirale javnost. Na gornjoj fotografiji vidimo korisnicu u teškom stanju, užetom zavezanu za krevet, a ukupno je objavljeno više fotografija. Na drugoj fotografiji koju možete pogledati na portalu Dnevnik.hr također vidimo ženu zavezanu kako leži pored kreveta, a čvorovi su joj oko gležnjeva na rukama i nogama.

“Prijavila sam vlasnike i dom, i zbog fizičkog napada na mene jer su mi htjeli uzeti mobitel”, kazala je bivša djelatnica koja je kratko radila u domu.

Ona je kao njegovateljica radila u inozemstvu, a kaže da je baš u ovom domu svjedočila scenama koje nikada nije doživjela. Opisuje kako su smjene znale trajati i po 20 sati:

“Vezanje ljudi… ja to nisam mogla. To je radio gospodin, suprug vlasnice. Vezao je mornarske čovorove, ali ta je žena imala toliku volju za životom da se svake noći pokušavala osloboditi. Tamo nema reda, rasporeda, korisnici nemaju nikakve aktivnosti, samo sjede”, ispričala je.

Drugi djelatnici potvrdili, vlasnici negiraju optužbe

Novinari Nove TV razgovarali su s još nekoliko bivših djelatnica, a i one su puni šokantnih priča. Svi tvrde da je dom pun nepravilnosti, da šefica i njezin suprug vrijeđaju i prijete te da ne postoji briga za korisnike. Dodaju kako su šefovi dolazili na dom iako su bili pozitivni na koronu, spominju dvostruke doze tableta za spavanje kako bi imali što manje posla, a samim korisnicima su uskraćivali kontakte s obitelji.

Vlasnica doma “Exclusiv” Dijana Pavičić negira sve navode, tvrde da su bivše zaposlenice pokrenule hajku. Kaže da joj se bivša djelatnica nekoliko dana činila sasvim u redu te da je u jednom trenutku rekla da više ne želi tamo raditi. Zamjera joj objavu fotografija na društvenim mrežama:

“Ja sam zbog te fotografije kontaktirala i s policijom. Pa tko bi normalan golu ženu fotografirao i objavio na društvenoj mreži?”, pita se vlasnica Pavičić.

Kaže da dom ima 11 korisnika i potvrđuje da je bila pozitivna na koronavirus. No, kaže da se ona izolirala, a da su njene obaveze preuzeli suprug i sin. No, kasnije se ispostavili da i među korisnicima ima pozitivnih, ali su bili bez simptoma.

U domu je nedavno bila inspekcija

Vlasnica je otkrila kako je u domu nedavno bila inspekcija te da je sve bilo u redu.

snimka dom
Uznemirujuće: Ovako su živjeli korisnici doma gdje je požar odnio dva života

“Korisnicima hranu kuha majka mojeg supruga. Ona to voli i želi, i mislim da je bolje da jedu domaće kuhano nego iz restorana. Inspektori su bili ugodno iznenađeni kad su vidjeli što

im se servira”, kazala je za Dnevnik.hr.

Tvrdi da su u dom uložili 1,5 milijuna kuna.

“Imali smo kafiće, i druge poslove, ali ovako nešto još nismo doživjeli, ovakve laži, to što se radi, nemam riječi”, kazala je Pavičić za Novu TV.

Dom od Grada Petrinje dobio 35 tisuća kuna, vrpcu svečano prerezao bivši saborski zastupnik

Obiteljski dom “Exclusiv” otvoren prije u prosincu prošle godine. Vlasnica je tada rekla da su u Dom investirali 800 tisuća kuna te da je Grad Petrinja donirao 35 tisuća kuna plus uređenje prilaza domu. Svečanu vrpcu je tada presjekao bivši saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

“Ono što je najvažnije ovo je humana djelatnost koja će skrbiti o nemoćnim, starim osobama, o onima koji će ovdje sigurno imati ekskluzivu”, rekao je na otvaranju Dumbović.

Policija je potvrdila da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Kako je ranije objavio Telegram.hr, danas je Dom ponovno posjetila inspekcija. To im je javila sama vlasnica s kojom su tada bili na telefonskoj vezi:

Obiteljski dom u Zagorju radi unatoč zabrani: "Ljudi su puni fekalija, gladni, žedni..."

“Evo došli su u pravo vrijeme jer su ovdje i neki novinari pa neka se sve vidi, tko je vezan i tučen. Korisnici će izaći na balkon i dati izjave novinarima o tome kako se s njima postupa. Ja ću vam se javiti čim inspekcija završi, a za objavu fotografije samo mogu reći da je ta žena koja ju je objavila nije žena već monstrum jer tko može objaviti takvu fotografiju. Ja neću stati dok god ona ne bude iza rešetaka”, kazala je Pavičić.

Kako opravdati vezanje korisnika za gležnjeve?

Novouređeni dom na jednoj fotografiji pokazuje krevet iz jedne popularne robne marke, no čini se da imaju mali dodatak “opremi”. Na jednoj strani kreveta vide se dva zašarafljena dodatka kroz koji se može provući uže kako bi se korisnike vezalo.

Pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je ranije na restriktivne postupke u domovima za starije.

“Fizičko ograničavanje kretanja upotrebom magnetnog remena spada u primjenu mjera prisile, koje zakon omogućava i u domovima socijalne skrbi, prema osobama s težim duševnim smetnjama, na način i pod uvjetima istim kao i u psihijatrijskim ustanovama. Stoga, ako ih domovi primjenjuju, mora ih odrediti psihijatar te se moraju provoditi kao na psihijatrijskim odjelima, odnosno u bolnicama” – pojasnila je Vidović.

 

Copy link
Powered by Social Snap