Konačno! Splitsko odvjetništvo pokrenulo istragu protiv ravnatelja i još dvoje zbog smrti 18 korisnika Doma za starije

Milan Dalmacija
11. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu otvorilo je istragu protiv ravnatelja Doma za starije osobe Ivana Škaričića, glavne medicinske sestre i liječnika u Domu zbog smrti 18 korisnika uzrokovane širenjem zaraze koronavirusa. Tereti ih se da su počinili teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi jer nisu postupili prema važećim smjernicama za suzbijanje bolesti.

ivan škaričić

Foto: Ivan Škaričić, ravnatelj splitskog Doma za starije i nemoćne | Youtube screenshot

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu otvorilo je istragu protiv troje osumnjičenika zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi. Riječ je o prodoru koronavirusa u splitski Dom za starije osobe u Vukovarskoj ulici početkom travnja 2020. godine. Tada je zaraženo 15 djelatnika i 59 korisnik doma od kojih je 18 preminulo zbog posljedica zaraze.

Kasnili su s mjerama, neke nisu ni proveli

Istragom su obuhvaćeni ravnatelj doma i član HDZ-a Ivan Škaričić, glavna medicinska sestra u domu i liječnik koji je liječio korisnike. Osnovano se sumnja, priopćilo je Odvjetništvo, da je spomenuti trojac postupio protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija i protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u Domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020.

U prijevodu, nisu u potpunosti provodili epidemiološke mjere, niti radnje za rano otkrivanje zaraze. Uz to, nisu niti na vrijeme prijavili epidemiolozima pojavu simptoma kod korisnika Doma, a propustili su uspostaviti jasan i jednostavan sustav kretanja osoba unutar ustanove i imenovati tim za kontrolu bolničkih infekcija koji svakodnevno provodi, prati i nadzire mjere sprječavanja, suzbijanja i kontrole infekcija povezanih s bolničkom skrbi te nadzire provedbu preporuka.

Inspekcije kažu da nije bilo propusta

bedeković vesna
Objavljujemo inspekcijski nalaz iz splitskog Doma u kojem je umrlo 18 ljudi!

Ovo je prvo postupanje državnih tijela u slučaju prodora koronavirusa u splitski Dom nakon provedenog inspekcijskog nadzora. Podsjetimo, sve se dogodilo prije dvije i pol godine, a dosad nitko nije odgovarao za propuste. Jasno, jer su inspekcije Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku utvrdile da: “u postupanju zdravstvenih i drugih djelatnika Doma za starije i nemoćne nije bilo nepravilnosti i propusta, korisnici su bili primjereno zbrinuti, a vezano uz njihovo zdravstveno stanje, odnosno njihove primarne dijagnoze zbog kojih su mogli imati takve simptome.

U postupanju izabrane liječnice opće/obiteljske medicine nije bilo propusta obzirom da je odmah nakon postavljanja sumnje na infekciju Covid-19, bolest uzrokovanu koronavirusom SARS-CoV-2, postupila sukladno uputama HZJZ-a. U postupanju zdravstvenih radnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prema korisnicima i djelatnicima Doma za starije i nemoćne osobe Split nije bilo nepravilnost i propusta, obzirom da su žurno poduzeli i proveli sve potrebne epidemiološke mjere na temelju objavljenih epidemioloških izvoda te nakon potvrde SARS CoV 2 infekcije kod pojedinih korisnika.”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap