Sukob ili skupljanje bodova? I ministrica Divjak protiv povlaštenih mirovina

Jasmina Grgurić
17. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Sindikalna referendumska inicijativa protiv mirovinske reforme nije se mogla dogoditi u zanimljivije vrijeme, tik pred europarlamentarne izbore. Građani su sa 700 tisuća potpisa rekli svoje, sindikati čekaju potez Sabora i Vlade, pri čemu ne pristaju na ništa manje od referenduma. Za to vrijeme, političari u predizbornoj kampanji dobro paze kako će izraziti svoj stav o ovom delikatnom pitanju. Skuplja se i pokoji politički poen pa je zaoštrilo i na koalicijskoj relaciji HDZ- HNS.

Ministri Zdravko Marić i Blaženka Divjak (Snimak zaslona)

Ministar Zdravko Marić (HDZ) izjavio je jučer kako nema razmirica između HDZ-a i HNS-a oko referenduma protiv mirovinske reforme. Unatoč raspravama koje su se vodile, ruke su se prilikom izglasavanja krajem prošle godine našle u zraku za reformu. Ipak, sada nešto drugačije političke poruke šalje ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak (HNS).

“Povlaštene mirovine trebaju biti teški izuzetak”

Kako posljednjih dana možemo svjedočiti, referendumska inicijativa otvorila je u javnosti i pitanje povlaštenih mirovina, pandorinu kutiju u koju se gleda kao jednog od važnijih uzročnika neodrživosti mirovinskog sustava.

“Ovakav mirovinski sustav kakav imamo danas je neodrživ, a osobno mislim da povlaštene mirovine trebaju biti teški izuzetak” – poručila je ministrica Divjak, piše T portal.

Ipak, nije za raspisivanje referenduma, jer smatra da treba iskoristiti mehanizme i razgovarati kako bi se sačuvalo 50 milijuna koji će se potrošiti na referendum i vidjelo može li se unaprijediti sustav. Tako je za nju mijenjanje zakona, umjesto referenduma, daleko bolja opcija.

Također je istaknula da je veliki broj potpisa poruka ne samo ovoj, nego i prethodnoj Vladi.

Potpisi građana kažu da može biti i drugačije

“Ili nije jasno komunicirano da se vidi koji problemi nastaju ako imamo ovakav omjer umirovljenika i zaposlenih ili ta rješenja većini nisu prihvatljiva. Rješenje koje je prihvatio Sabor bilo je dobro, no je li ono jedino moguće. Građani su poslali svoj signal potpisima da se možda može i drugačije” – kaže Divjak.

Ministrica je kazala da, kada je riječ o prijeporima između HDZ-a i HNS-a, nisu sve točke usuglašene i da treba razgovarati.

Stavove o mirovinskoj reformi i referendumu ministar Zdravko Marić iznio je neki dan kada je progovorio i o povlaštenim mirovinama, a što uz Divjak i Marića misle, mogli smo čuti i od ministara Lovre Kuščevića, Predraga Štromara i Tome Medveda.

 

Sukob ili skupljanje bodova? I ministrica Divjak protiv povlaštenih mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap