Ministar Marić: “O mirovinama po posebnim propisima treba otvoreno razgovarati”

Jasmina Grgurić
16. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Ministra financija Zdravka Marića u Banskim dvorima novinari su pitali o povlaštenim mirovinama. Kontekst je bio razgovor o nadolazećem referendumu inicijative “67 je previše” koja još uvijek prebrojava oko 700 tisuća potpisa. Dok je govorio o problemima mirovinskog sustava, nemoguće je bilo izbjeći temu mirovina prema posebnim propisima.

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Ministar financija Zdravko Marić jučer je pred novinarima iznio svoj stav kako se ne treba suzdržavati od teme mirovina prema posebnim propisima, nego o njima javno i otvoreno razgovarati, piše Net.hr. Dodao je da su izdaci za povlaštene mirovne na razini od 15 posto ukupnih rashoda za mirovine i mirovinska primanja. Upitan trebaju li te mirovne biti izdvojene od ostalih, Marić je rekao kako ne može biti kategoričan niti da niti ne, može i jedna i druga opcija.

Izdvajanje povlaštenih ne rješava problematiku

“Nemojmo zanemariti činjenicu da su korisnici mirovina po posebnim propisima u sustavu bez obzira što je zbog određenih okolnosti njihov mirovinski staž kraći, postoji dio mirovinskog staža kada su i oni radili i pridonosili i uplaćivali u mirovinski sustav i nisu oni baš skroz izdvojeni. Ako se tih 6 milijardi stavljaju sa strane i odvoje od sustava, ove ćemo godine u mirovinski sustav uprihodovati, što se tiče doprinosa za mirovinsko, 24 milijarde kuna, a ako ih izdvojimo ostaje nam i dalje 34 milijarde kuna, određeni ‘gap’, pa ne bih rekao da ćemo tako riješiti svu problematiku. No, za svaku stavku u državnom proračunu porezni obveznici trebaju znati što je u njoj je i na koji način i kako učiniti sustav održivim” – rekao je ministar Marić.

Povlašteni imaju manje staža i veće mirovine, a obični umirovljenici moraju raditi dulje

Izvijestio je kako je za ovu godinu 40 milijardi kuna planirano u državnom proračunu za ukupan rashod za mirovne i mirovinska primanja. Od toga iznosa, gotovo 34 milijarde kuna se odnosi na starosne, obiteljske i invalidske mirovine, a preostalih 6 milijardi kuna na mirovine po posebnim propisima.

Ministar je pojasnio da se među tih više od 175 tisuća “povlaštenih” nalaze razne kategorije građana. Najveći dio su hrvatski branitelji, a tu su i djelatne vojne osobe, korisnici iz JNA i borci iz Drugog svjetskog rata, kao i određene profesije koje su vezane uz specifična zanimanja s vrlo teškim radnim uvjetima, primjerice poslovima razminiranja, ugljenokopima… Tu su naravno i politički dužnosnici iz Sabora i Vlade te akademici.

Svatko ima pravo izraziti želju i volju, ali…

Ministar Marić komentirao je i referendum protiv podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu i visoke penalizacije onih koji to učine ranije. Rekao je da svatko ima pravo izreći svoju želju i volju te da o uvijek aktualnoj temi mirovinskog sustava treba voditi argumentiranu raspravu.

Podsjetio je na nepovoljan omjer radnika i umirovljenika (1 naprema 1,23) te samo 30 godina prosječnog radnog staža s kojim građani u Hrvatskoj odlaze u mirovinu. Dodao je i da je prosječna  mirovina na razini 40 posto prosječne plaće.

“To je nekoliko pokazatelja na koje uvijek treba ukazati i jedan od glavnih razloga zašto bi o mirovinama i mirovinskim primanjima trebali uvijek argumentirano razgovarati i u konačnici donositi mjere. Mirovinski sustav ne možemo i ne bismo trebali promatrati samo iz perspektive jednogodišnjeg ili trogodišnjeg proračuna, nego iz perspektive idućih 30, 40, 50 godina, jer je to nešto što je poprilično važno” – zaključio je ministar financija.