Štromar: “Mirovinska reforma ide dalje, ali uz ove četiri izmjene koje su zatražili građani”

Josip Mihaljević
15. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Vladajući političari nikako da se dogovore kako složiti ujednačen odgovor na ogroman broj prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma. Premijer lopticu prebacuje na Sabor, ministar Lovro Kušćević ne zna hoće li provjeravati potpise, a podpredsjednik Vlade Predrag Štromar smatra da do referenduma ne bi trebalo ni doći, nego da se četiri sindikalna zahtjeva jednostavno trebaju uvrstiti u Zakon o mirovinskom osiguranju.

predrag štromar

Foto: Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) | Youtube screenshot

Ako pitate premijera Andreja Plenkovića, on je za to da Sabor odluči što će napraviti s prikupljenim potpisima. Ako pitate njegovog ministra uprave Lovru Kušćevića, on nije siguran hoće li kontrolirati prikupljene potpise za referendum.

Ako pak pitate podpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva Predraga Štromara, on ima treće razmišljanje:

“Mislim da ne bi trebali biti referenduma nego bismo trebali sjesti i dogovoriti se o pitanjima zbog kojih su prikupljani potpisi. Trebalo bi uštedjeti tih stotinjak milijuna kuna i od njih izgraditi vrtiće, škole ili stanove”, kazao je.

Štromar dodaje kako mirovinska reforma ide dalje i ako dođe do referenduma, ali uz četiri izmjene koje su zatražili građani koji su dali potpise za raspisivanje referenduma inicijative ’67 je previše’.

Naglasio je kako treba slušati glas 600.000 građana jer ako su oni glasali, onda bi ta odluka trebala proći i na referendumu. Međutim, građani svojim potpisom nisu glasali za izmjene zakona, nego su potpis davali kako bi se raspisao referendum. Mnogi građani su potpis dali jer smatraju da narod treba odlučiti, iako se nužno ne slažu sa sindikalnim zahtjevima.

A da od referenduma neće odustati čak ni ako Vlada izmijeni Zakon o mirovinskom osiguranju, predsjednik SSSH-a Mladen Novosel govorio je prije nekoliko dana:

“Ova Vlada je zakon donijela, mi tražimo promjenu nekih uvjeta tog zakona. Rušimo samo ono što je bitno. Očekujemo da se referendum provede, on se mora provesti. I kad bi Vlada donijela odluku o povlačenju zakona, mi bi inzistirali na provođenju referenduma. Građani su svoj potpis dali kako bi oni odlučili, a ne da Vlada odlučuje” – zaključio je Novosel gostujući u Točki na tjedan.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap