Kuščević ipak za provjeru potpisa, smatra da su oni poruka Milanoviću

Jasmina Grgurić
15. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Ministar uprave Lovro Kuščević zna kako, malo je to reći, iznenaditi izjavama kojima je teško utvrditi ishodište. Tako je recimo nedavno kazao da sumnja kako ministar Marko Pavić reklamne spotove o mirovinskoj reformi financira iz proračuna. Naravno, samo nekoliko dana kasnije pokazalo se da ih financira upravo novcem građana, od kuda li drugdje, jer da je drugačije to bi na spotovima bilo i naznačeno.

Ministar uprave Lovro Kuščević Snimak zaslona/RTL Danas

Posljednjih dana, ministar Lovro Kuščević kazao je kako potpise za referendum “67 je previše” nije potrebno provjeravati s obzirom na njihov velik broj. Par dana kasnije, izgleda da se predomislio pa je ustvrdio da ih ipak treba provjeriti, a da su oni poruka, ni manje ni više – Vladi Zorana Milanovića. Doista, da se čovjek malo zamisli. Ipak, zaintrigirala nas je logika kojom se pritom poslužio.

Novinarka RTL-a pitala je ministra Kuščevića je li gotovo 700.000 potpisa jasna poruka Vladi.

“Mislim da je to jasna poruka što građani misle o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina. Može biti i jasna poruka Vladi Zorana Milanovića koji je takav zakon usvojio prije pet-šest godina. Ti potpisi upućeni su prijašnjoj Vladi” – ustrajao je Kuščević na pitanje koje mu je novinarka Damira Gregoret nekoliko puta postavila.

Idu li onda i pohvale na račun bivše Vlade?

Jasno, produljenje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina od 2038. godine donijela je prije šest godina Vlada Zorana Milanovića, dok je sada ona “samo” ubrzana za pet godina. Ipak, ovakva logika ministra Lovre Kuščevića govorila bi i da su pozitivne ocjene Europske komisije i kreditnih agencija oko uspješnosti mirovinske reforme također onda upućene ne Plenkovićevoj, nego Milanovićevoj Vladi.

Kuščević: 'Možda nećemo ni provjeravati potpise' Premijer: 'Sabor će odlučiti'

Što se provjere potpisa tiče, nakon što je ranije izjavio da provjera s obzirom na njihov velik broj nije nužna, sada misli da prvo treba pričekati što će reći Hrvatski sabor.

“Mislim da je potrebno ići u tom smislu i da je potrebno provjeriti potpise, doduše do onog broja dok se ne utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa – rekao je Kuščević za ‘RTL Danas’.

Odbacio je također i metodu slučajnog uzorka, koja se provodi u suradnji s Državnim zavodom za statistiku. Međutim, Venecijanska komisija, navodi, preporuča da se provjeravaju svi potpisi do onog broja potrebnog za raspisivanje referenduma.

Bolje referendum, nego promjena zakona

Kuščević smatra da je dobro da Hrvatski sabor zatraži ocjenu ustavnosti svakog referendumskog pitanja, pa tako i ovog, od Ustavnog suda. Nije pak za opciju da se izmijeni Zakon o mirovinskom osiguranju kojim je regulirano dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a temeljem čega se onda ne bi ni trebalo raspisivati referendum.

Referendum? Tražit će ocjenu ustavnosti ili sami mijenjati zakon, poznato i kada

“Osobno moj stav je da ne. Mislim da bi trebalo čuti što hrvatski građani imaju reći o ovom pitanju” – zaključio je Kuščević.

Novi zakon o referendumu, najavio je Kuščevć, koncem svibnja trebao bi biti na e-savjetovanju, a novi zakon o sprječavanju sukoba interesa početkom lipnja na sjednici Vlade.

“Nije smisao zakona da se bavi s time je li neki dužnosnik u svojoj imovinskoj kartici upisao neki prostor pod šupa, garaža ili prostor za pečenjaru… Mislim da je trivijalno baviti se kvadratima, bitno je baviti se sukobom interesa” – rekao je ministar Uprave.