Sindikati broje potpise građana, već su blizu brojci od 700 tisuća!

Jasmina Grgurić Zanze
14. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Sindikati imaju pune ruke posla. Uhvatili su se prebrojavanja potpisa, a brojke premašuju prva predviđanja. Već sada su stigli do gotovo 700 tisuća. Razlog je to više da očekuju kako će do referenduma o mirovinskoj reformi doći, jer se volja ovolikog dijela građana ne smije ignorirati.

Doživi mirovinu! I tebe se tiče!
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

“Prebrojavamo potpise, još nam stižu u središnjicu. Približavamo se brojci od 700.000 prikupljenih potpisa. Za 10 do 15 dana Saboru predajemo sve potpise. Mi smo svoj cilj ispunili, a sva daljnja procedura je na Saboru”, kazao je Novosel za N1 Televiziju.

Pritom je istaknuo da očekuje kako neće biti potrebno kompletno prebrojavanje potpisa te da će Hrvatski sabor donijeti datum o održavanju referenduma. Ipak, dodaje kako Hrvatski sabor može zatražiti provjeru ustavnosti.

Novosel otkrio jesu li se poslužili trikom kada su rekli da nemaju dosta potpisa

“U pripremi ove inicijative savjetovali smo se s brojnim pravnim stručnjacima da uklonimo i najmanju mogućnost da Ustavni sud ocijeni referendumsko pitanje neustavnim. Očekujemo da će referendumsko pitanje Ustavni sud ocijeniti ustavnim. Duboko vjerujem da je ovaj broj potpisa jasan signal Vladi da moraju respektirati volju građana i sigurno bi bilo najpoštenije da hrvatski građani odluče za sebe. Bez obzira što je hrvatska Vlada obećala, prioritet bi trebali biti hrvatski građani” – rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Kod prethodne dvije inicijative sindikata, Vlada je povukla zakonske prijedloge, a sada bi morala mijenjati zakon. Najpošteniji način za to je, smatra, raspisivanje referenduma. Njega prema sadašnjim brojkama želi gotovo 20 posto birača. Naime, u registru ih je upisano 3.735.680, a za raspisivanje referenduma potrebno je deset posto. Sindikati su zadnji dan inicijative “67 je previše” obznanili kako imaju više od 600 tisuća, a kako prebrojavanje odmiče sve ih je više.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap