Stranka umirovljenika podržala SDP, 300 kuna veće mirovine Bernardićev su plan

Jasmina Grgurić
5. veljače 2019.
Novosti
A- A+

“To je moguće, to je izvedivo i ostvarivo. Za nas je mirovina pravo proizašlo iz minulog rada te nije milostinja kako je prikazuju vladajući. Vlada umirovljenike, nažalost, tretira kao trošak pa računaju koliko će još godina živjeti i koliko će na njima uštedjeti.”

Tribinu su jučer održali Stranka umirovljenika i SDP Snimak zaslona/FB

Nakon što je Silvano Hrelja, čelnik jedine umirovljeničke stranke s predstavnicima u Saboru (ili bolje rečeno, jednim predstavnikom, s obzirom da je samo mjesec dana nakon izbora 2016. drugi mandat HSU-a Kažimir Varda prenio Milanu Bandiću) dao podršku Amsterdamskoj koaliciji, druga umirovljenička struja Lazara Grujića, Stranka umirovljenika za EU izbore stala je uz bok Davora Bernardića.

“Stranka umirovljenika podržala je SDP-ovu listu za nadolazeće izbore za Europski parlament jer jedino SDP umirovljenicima jamči povećanje iznosa mirovine na 75 posto prosječne plaće i vraćanje dostojanstva toj kategoriji građana” – rekao je SDP-ov čelnik jučer u Trogiru na konferenciji za medije. 

Mirovina za puni staž u iznosu 75 posto prosječne plaće

Konferencija je održana uoči tribine SDP-a i Stranke umirovljenika na temu SDP-ovog plana za povećanje mirovina.

Predsjednik Stranke umirovljenika, Lazar Grujić dodao je da su povjerenje odlučili dati SDP-ovj listi, jer prijedlozi vladajuće koalicije prisiljavaju umirovljenike da i nakon mirovine traže poslove kako bi uopće mogli preživjeti. Korak je to naprijed, dodao je, k budućim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Silvano Hrelja će biti na listi Amsterdamske koalicije na EU izborima

“Razumljivo je što nas je privuklo SDP-u, kao političkom partneru, kad pogledate mirovinsku reformu HDZ-a. Njihov cilj je da radimo do smrti, a ako i slučajno idemo u mirovinu, nude nam mogućnosti rada na pola radnog vremena kako bismo mogli normalno živjeti. Mirovinska reforma po prijedlogu SDP-a znači da će se dostojanstvo vratiti umirovljenicima. Za puni radni staž bit će osigurana mirovina za dostojanstven život, odnosno iznosila bi 75 posto prosječne plaće. To je dovoljno da se hrvatskim umirovljenicima vrati dostojanstvo življenja u mirovini jer ne želimo nakon punog radnog staža i odlaska u mirovinu ponovno ići tražiti poslove i raditi jer drugačije ne možemo preživjeti” – rekao je Grujić.

Redovi za mirovinu zbog novog zakona i rad

Davor Bernardić predstavio je i plan rasta prosječne mirovine za 300 kuna.

bernardić grujić

SDP i Stranka umirovljenika predstavili plan za rast mirovina: Rast do 300 kuna odmah!

“To je moguće, to je izvedivo i ostvarivo. Za nas je mirovina pravo proizašlo iz minulog rada te nije milostinja kako je prikazuju vladajući. Vlada umirovljenike, nažalost, tretira kao trošak pa računaju koliko će još godina živjeti i koliko će na njima uštedjeti. Najbolji primjeri za to koliko je u ovom trenutku ugroženo dostojanstvo naših starijih sugrađana, govore dva slučaja: prvo, veliki redovi iz prosinca u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kada su ljudi izračunavali isplati li im se više otići u prijevremenu mirovinu zbog novog zakona ili ipak ne te slučaj u kojem se javljaju na oglase u jednom trgovačkom lancu kako bi radili 4 sata dnevno i nešto zaradili“ –  rekao je Bernardić.

Ne moramo uvoditi rad do 67. godine

Čelnik SDP-a dodao je da europski umirovljenici idu na ljetovanje i zimovanje, dok naši jedva spajaju kraj s krajem. Jedino što želi u svjetlu nadolazećih EU izbora, poručuje, jest da budemo ravnopravni i da težimo većim plaćama i većim mirovinama.

Ranko Ostojić, predsjednik  ŽO SDP-a Splitsko- dalmatinske županije naglasio je da nije važno samo slušati Europsku uniju.

“Ako je tamo propisano da je dobna granica za odlazak u mirovinu 67 godina, ne moramo odmah i mi to uvesti. Mi se kao stranka zalažemo za dostojanstven život umirovljenika, a HDZ se hvali uspjehom da su uspjeli povećati mirovine za 67 ili 69 kuna. Kod nas su brojke bitno drugačije – najmanje četiri puta su više od toga, a pritom ljude ne gledamo kao trošak u sustavu. Svi su oni svoje mirovine zaslužili kroz svoj radni vijek i nije korektno da se prema njima odnosimo tako i samo čekamo kad će umrijet da bi ih maknuli sa spiska” – zaključio je Ostojić.