SDP i Stranka umirovljenika predstavili plan za rast mirovina: Rast do 300 kuna odmah!

Josip Mihaljević
26. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

U Orahovici su SDP i Stranka umirovljenika predstavili plan za povećanje mirovina. Žele povisiti izdatke za mirovine minimalno na razinu prosjeka EU, a to bi stvorilo prostora za veću socijalnu sigurnost umirovljenika.

bernardić grujić

Foto: Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić i predsjednik SDP-a Davor Bernardić | Youtube screenshot

SDP je na tribini “Dostojanstveno u mirovinu”, ovaj put ‘pojačan’ podrškom predsjednika Stranke umirovljenika Lazarom Grujićem, predstavio plan za povećanje mirovina, piše vijesti.hrt.hr. Na tribini je sudjelovao i politički tajnik SDP-a Davorko Vidović, koji bi u hipotetskoj situaciji da SDP osvoji izbore, pretendirao na mjesto ministra rada i mirovinskog sustava.

Kao glavni cilj istaknuli su socijalnu održivost mirovinskog sustava, što je oprečno od onoga što resorni ministar stavlja u glavni fokus – financijsku održivost mirovinskog sustava.

Kako bi ostvarili svoje korake, kažu da je potrebno realno planirati mirovinske izdatke. Sadašnji udjel mirovina u BDP-u je ispod prosjeka EU, a SDP ih planira dići za jedan posto.

Tim potezom, smatraju iz SDP-a, bi se omogućio rast prosječnih mirovina za 300 kuna, što je za pola milijuna umirovljenika koji se danas nalaze ispod praga siromaštva značilo ulazak u veću zonu socijalne sigurnosti.

Za dugogodišnje osiguranike (staž od 41 godine) osigurali bi mirovinu u visini od 75 posto njihove prosječne plaće. Prema njihovim planovima, važno je izjednačiti umirovljenici iz sustava međugeneracijske solidarnosti i kombiniranog mirovinskog sustava, a onima koji nisu stekli pravo na mirovinu – žele osigurati minimalnu socijalnu sigurnost.

Kritizirali su i aktualnu mirovinsku reformu, nazivajući pristup vladajućih neodgovornim. Potezi Vlade su im potpuno neprihvatljivi i smatraju da se građane uvodi u nepravedniji sustav u kojem će se raditi dulje, a mirovine će biti manje.

SDP i Stranka umirovljenika predstavili plan za rast mirovina: Rast do 300 kuna odmah!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap