Skoro 50 posto podrške covid potvrdama u socijalnoj skrbi i domovima za starije

Jasmina Grgurić
13. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Mišljenja o obaveznim covid potvrdama, odnosno testiranju, u zdravstvenom sustavu te sustavu socijalne skrbi podijeljena su, no ipak pretežu na stranu onih koji takvu odluku podržavaju, prvenstveno kako bi se zaštitilo najranjivije; bolesne i stare. Takvog su stava i naši umirovljenici.

Ilustracija: Pixabay

Pitali smo čitatelje na našem portalu što misle o uvođenju covid potvrda u zdravstveni sustav. Među više od 1.500 ispitanih, 51 posto ih je podržalo ovu mjeru. Kada je riječ o sustavu socijalne skrbi taj je sektor, čini se, manje aktualan, iako u njega spadaju i domovi za starije i nemoćne osobe.

Skoro 50 posto podržava covid potvrde u socijalnoj skrbi

Anketu je tijekom pet dana ispunilo nešto više od 900 osoba. Nijedan ponuđeni odgovor nije dobio više od 50 posto glasova. Ipak, 48 posto sudionika ankete podržava odluku Stožera, jer je u sustavu socijalne skrbi uglavnom riječ o starijim korisnicima. Visokih 39 posto smatra da je cijepljenje stvar individualne slobode svakog pojedinca i da se na ovaj način ne može nikome nametati. Tek djelomično ih podržava osam posto, vjerujući da odgovornost moraju jednako snositi i zaposlenici i korisnici, dok svega pet posto podržava covid potvrde, odnosno negativan test, isključivo u domovima umirovljenika gdje su najugroženiji.

Većina korisnika domova za starije osobe cijepljenja je već na početku godine. S obzirom da sva novija istraživanja potvrđuju kako učinak cjepiva slabi nakon šest mjeseci, oni više nisu najbolje zaštićeni od oboljenja. Mnogima je prošlo više od pola godine pa će vjerojatno biti među prvim kandidatima za treću dozu.

Za posjet domu dovoljna tek liječnička potvrda

Želite posjetiti svoje najbliže u domu za starije? Ovo su nova pravila!

S tom činjenicom razumljivo je da djelatnici koji rade u ustanovama za smještaj starijih mogućnost prijenosa zaraze moraju smanjiti na minimum. Covid potvrda, odnosno negativan nalaz testa jedna je vrsta garancije, ali ni ona nije apsolutna.

Istovremeno, ista pravila vrijede i za posjetitelje, no tu dolazimo do dijela koji je sporan. Naime, oni koji žele posjetiti stare i nemoćne u domu imaju i alternativnu opciju, a to je liječnička potvrda. Dakle, ne moraju imati covid potvrdu niti biti testirani, već je dovoljno da im liječnik napiše potvrdu, i to ne samo ako su bolest preboljeli, nego čak i u slučaju da su je – vjerojatno preboljeli kao kontakt oboljelog u obitelji.

Hoće li covid potvrde i testiranje uz sve navedeno biti učinkovita zaštita za naše stare, pokazat će vrijeme.

Rezultate ankete pogledajte u prikazu:

 

Skoro 50 posto podrške covid potvrdama u socijalnoj skrbi i domovima za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap