Objavljena zanimljiva brošura za starije osobe o pravima i uslugama, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
13. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Grad Zagreb i Dom za starije osobe Centar su izdali dvije brošure za starije osobe. Jedna se zove ‘Cijenimo iskustvo – zaštitimo dostojanstvo’ koja govori o dostojanstvu starijih osoba, ali i o tome kako izgleda život u Domu za starije. Druga brošura za starije osobe je ‘Vodič kroz prava i usluge za osobe starije životne dobi’ u kojem se nalaze svi važni kontakti, kao i popis i objašnjenja usluga u sustavu socijalne skrbi kako bi starije osobe znale na što i pod kojim uvjetima mogu računati.

Stariji umirovljenik sjedi na klupi u parku

Umirovljenik u parku | Pixabay

Kako bi starije osobe bolje upoznale svoja prava, Grad Zagreb i Dom za starije osobe Centar su izdali posebne kratke brošure za starije osobe. U nastavku donosimo detalje iz Vodiča kroz prava i usluge za osobe starije životne dobi.

Mlađa osoba drži ruku starije osobe
Sve važne aktivnosti iz područja socijalne skrbi za ovu godinu na jednom mjestu

Predstavljene su naknade i usluge na razini Hrvatske

Navedeno je kako starije osobe mogu ostvariti iduće naknade koje utvrđuje Hrvatski zavod za socijalni rad: zajamčena minimalna naknada, naknada za ugroženog kupca energenata, naknada za osobne potrebe, jednokratna naknada, naknada za pogrebne troškove, osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, status njegovatelja.

S druge strane, socijalne usluge za starije osobe koje utvrđuje Hrvatski zavod za socijalni rad su: prva socijalna usluga, usluga sveobuhvatne procjene i planiranja, savjetovanje, stručna procjena, psihosocijalno savjetovanje, psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja, psihosocijalna podrška, pomoć u kući, boravak, organizirano stanovanje i smještaj.

U ovom tekstu možete vidjeti sve važne aktivnosti iz socijalne skrbi koje su planirane za ovu godinu, a koje su nam otkrili iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

U Zagrebu umirovljenici također imaju mnoge mogućnosti

Osim na razini Hrvatske, predstavljene su i novčane naknade i socijalne usluge koje mogu ostvariti starije osobe u Zagrebu, a koje utvrđuje Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

U novčane naknade Grada Zagreba tako spadaju dobro poznate novčane naknade za umirovljenike, novčana naknada za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, novčana naknada korisnicima doplatka za pomoć i njegu i korisnicima osobne invalidnine, novčana naknada za osobne potrebe (džeparac) korisnicima doma za starije osobe, novčana naknada korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, novčana naknada osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja i novčana naknada za troškove stanovanja.

Socijalne usluge na koje imaju pravo starije osobe u Zagrebu su: besplatna godišnja karta ZET-a za sve čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 424,71 eura mjesečno ili za osobe starije od 65 godina koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od navedenog iznosa. Druga mogućnost je prehrana u pučkoj kuhinji, zatim pomoć u kući, pomoć u obiteljskim paketima, savjetovanje sa stručnom osobom i podmirenje pogrebnih troškova u određenim slučajevima.

Detaljnije o svakom od navedene naknade i usluga možete pogledati u brošuri koja se nalazi ispod:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap