Velik broj Talijana ostao je bez socijalne naknade: Obaviješteni su SMS-om, evo kako su prošli umirovljenici

Milan Dalmacija
2. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Gotovo 170.000 kućanstava u Italiji ostalo je bez socijalne naknade o čemu su obaviješteni SMS porukom. Vlada premijerke Giorgije Meloni odlučila je ukinuti naknade svima osim obiteljima s maloljetnicima, osobama s invaliditetom i starijima od 65 godina, što je pokrenulo val nezadovoljstva, naročito na jugu zemlje. U pripremi je nova, niža naknada koja će se dodjeljivati po puno strožim uvjetima.

Umirovljenici u Italiji pošteđeni su ukidanja socijalnih naknada | Foto: Pay No Mind/VisualHunt

Stotinama tisuća Talijana od danas je ukinuta socijalna naknada. Vlada premijerke Giorgije Meloni uvela je strože uvjete, koji su rezultirali time da je oko 169.000 kućanstava ostalo bez naknada. Neovisni promatrači uvjereni su kako bi u kasno ljeto još 80.000 kućanstava moglo ostati bez tog novca, prenosi Index.

Obavijest SMS-om

racun struja HEP
Diljem Europe zaoštravaju se mjere štednje: u Italiji su najavljene kazne, u Hrvatskoj vrijede slična pravila

Prema novim pravilima, socijalnu naknadu moći će dobivati samo kućanstva u kojima žive maloljetnici, osobe s invaliditetom ili stariji od 65 godina. Takozvani “dohodak građana” lani je primalo oko 1,7 milijuna kućanstava u kojima je živjelo oko 3,6 milijuna ljudi, piše Reuters. U prosjeku je ta naknada iznosila 551 euro.

Dodatni bijes javnost izazvala je i činjenica što su korisnici socijalnih naknada obavijest o ukidanju dobili SMS porukom. Sindikati i aktivisti odmah su organizirali prosvjede u brojnim gradovima, naročito na siromašnijem jugu zemlje. Prosvjednici su se okupili ispred sjedišta INPS-a, talijanske agencije za socijalnu skrb u Napulju, gradu s najviše korisnika ove novčane mjere.

‘Ideološki rat’

Oporbeni političari oštro su kritizirali ovu mjeru. Giuseppe Conte, bivši talijanski premijer koji je prije četiri godine uveo ovu mjeru, potez sadašnje Vlade nazvao je “ideološkim ratom koji se vodi na leđima najranjivijih”. Socijaldemokratkinja Elly Schlein rezove je nazvala “brutalnima”. Kritičari ovih poteza boje se “socijalne katastrofe”.

No, iz Rima poručuju kako neće odustati od zacrtanih ciljeva. Još u svibnju, premijerka Meloni predstavila je reformu socijalnog sustava, uvevši umjesto “dohotka građana” novu mjeru koja obuhvaća oko 436.000 obitelji. One će od rujna dobivati naknadu od 350 eura mjesečno, ali ne dulje od 12 mjeseci. Svake godine članovi tih kućanstava morat će dokazivati vlastitu radnu nesposobnost i predočavati dokaze da ne traže posao, kako bi mogli nastaviti primati naknadu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap