Udruga Sjena upozorila: Novim Zakonom se radi diskriminacija između roditelja njegovatelja i njegovatelja

Ana Kanazir
17. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Iz Udruge Sjena, Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, upozoravaju kako je stupanje na snagu Zakona o socijalnoj skrbi uočena diskriminacija dijela njegovatelja u odnosu na roditelje njegovatelje. Odnosno, napominju kako je došlo do podjele unutar ovih skupina jer prava koja imaju roditelji njegovatelji deset mjeseci nakon smrti djeteta ili osoba s invaliditetom nemaju i drugi njegovatelji.

Njegovateljica brine o starijoj ženskoj osobi

Njegovateljica | Ilustracija: Rawpixel

Kako navode iz Udruge Sjena, roditelji njegovatelji i njegovatelji su uvijek činili jednu cjelinu i nikada se do sada nisu razdvajali, a zbog ovog može doći do diskriminacije.

Ruka mlade osobe preko ruke starije osobe, u krugu u uglu fotografije je odvjetnik Tihomir Zebec
Briga o članovima obitelji: 'Potreba skrbi mlađih za starije je velika, a izmjena Zakona o radu donosi pomake'

Sporan je jedan članak Zakona

Novi Zakon o socijalnoj skrbi je na snagu stupio 1. srpnja, a u njemu se govori i o prestanku statusa roditelja njegovatelja i njegovatelja te prava na ostvarivanje naknade od deset mjeseci u slučaju smrti djeteta ili osobe s invaliditetom, a u jednom dijelu se njegovatelju uskraćuje navedeno pravo. Točnije, uskraćeni su ostali braća, sestre, supružnici i svi drugi koji brinu o osobi s invaliditetom koja je starija od 18 godina.

U spornom članku Zakona se navodi kako ‘pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja prestaje najduže deset mjeseci od dana smrti djeteta s teškoćama u razvoju, o kojem se brinuo roditelj njegovatelj ili njegovatelj, odnosno dana smrti osobe s invaliditetom o kojoj se brinuo roditelj njegovatelj.’

Ovdje su tako isključeni svi njegovatelji za osobe s invaliditetom koji nisu roditelji. Dalje se navodi i kako pravo na status njegovatelje prestaje smrću osobe s invaliditetom o kojoj se brinuo njegovatelj, smrću roditelja njegovatelja ili njegovatelja.

‘Podjela nije prihvatljiva’

Iz Udruge Sjena kažu da ovim Zakonom ne ostvaruju svi pravo na produženje primanja naknade od deset mjeseci u slučaju smrti djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom. Prema Zakonu je njegovatelj osobe s invaliditetom izostavljen iz mogućnosti da ostvari pravo na naknadu.

– Roditelji njegovatelji i njegovatelji su uvijek činili isto, brinuli o svojim najbližima, te podjela u ostvarivanja prava nije prihvatljiva, napisali su iz Udruge Sjena i dodali da je već u izradi prijedlog za ocjenu ustavnosti spornih točki.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap