[ANKETA] Podržavate li covid potvrde u socijalnoj skrbi i domovima za starije?

Jasmina Grgurić Zanze
6. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Zaštita starijih i osjetljivih skupina ili prisila na cijepljenje i zadiranje u slobode? Uvođenje covid potvrda u zdravstveni sustav te sustav socijalne skrbi podijelio je mišljenja javnosti. Tu spadaju i domovi za starije i nemoćne osobe, gdje je stopa rizika težeg oboljenja i mortaliteta najveća. Većina korisnika se cijepila, no neki to ne mogu učiniti iz zdravstvenih razloga.

Ilustracija: Rawpixel

Osim u zdravstvu za djelatnike i dio pacijenata, covid potvrde od 4. listopada obavezne su i u sustavu socijalne skrbi. Zaposlenici moraju imati dokaz o cijepljenju ili da su preboljeli koronavirus. U suprotnom, testirati se moraju dvaput tjedno izvan radnog vremena. Ako odbiju, neće moći na posao, što znači da neće dobiti plaću, a kao krajnja posljedica moguć je i redoviti otkaz ugovora o radu.

Prvi dan uvođenja nove mjere Stožera civilne zaštite naišao je i na revolt dijela zaposlenika u socijali. Testiranje je odbilo desetak osoba iz Splita i nekolicina iz Orlovca, dok su u drugim ustanovama svi koji nisu imali potvrdu pristali na testiranje koje je zasad besplatno.

covid potvrda
Više od 50 posto umirovljenika podržava obavezne covid potvrde u zdravstvu

Dio radnika smatra da je u nepovoljnom položaju u odnosu na cijepljene, jer se oni ne moraju testirati, a svejedno mogu biti zaraženi i širiti zarazu dalje. Također, sporno im je što isti uvjeti ne vrijede i za stranke koje također mogu biti širitelji te ovakvu odluku zbog navedenog drže apsurdnom. Smeta ih i što će testiranje kasnije ići na njihov račun, iako im tu obvezu nameće poslodavac pa, smatraju, poslodavac mora podmiriti trošak.

S druge strane, korisnici sustava socijalne skrbi uglavnom su starije i rizične skupine. Među njih spadaju i domovi umirovljenika čiji su stanari najugroženiji te je među njima stopa mortaliteta najviša, stoga ih je potrebno zaštitit i na ovaj način, što je istaknuo i ministar Josip Aladrović.

Procijepljenost starije populacije i dalje nije vrlo visoka, no veći dio korisnika ustanova se cijepio. Ipak, postoje i oni koji to iz raznih zdravstvenih razloga ne mogu učiniti.

Pitamo vas stoga, podržavate li obavezne covid potvrde u sustavu socijalne skrbi.

Podržavate li covid potvrde za zaposlene u socijalnoj skrbi?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap