Više od 50 posto umirovljenika podržava obavezne covid potvrde u zdravstvu

Jasmina Grgurić Zanze
5. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Pitali smo čitatelje u anketi na našem portalu što misle o obaveznim covid potvrdama u zdravstvenom sustavu. Sudjelovalo ih je više od 1.500, od čega njih oko 800 (51 i pol posto) podržava novu mjeru, jer moramo zaštiti ljude koji dolaze u bolnicu. Da je to ipak pitanje slobode izbora, smatra ih nešto manje od 39 posto. Tek djelomično odobrava njih gotovo 10 posto, smatrajući da odgovornost moraju snositi i zdravstveni djelatnici, ali i sami pacijenti.

covid potvrda

Ilustracija: Unsplash

Početak primjene obaveznih covid potvrda, odnosno testiranja djelatnika u zdravstvu, protekao je jučer uz prosvjed ispred bolnice Rebro. Pale su teške riječi prosvjednika na račun ministra Vilija Beroša i nove odluke Stožera civilne zaštite. Ista odluka vrijedi i za zaposlenike ustanova socijalne skrbi, među njima i domova za starije i nemoćne osobe, gdje je nova mjera dočekana puno mirnije, bez većih incidenata.

Ucjena za slamanje otpora koji može dovesti do otkaza

Dio djelatnika protivi se, odbijajući ne samo cijepiti se, nego i testirati, premda time ugrožavaju svoja radna mjesta. Naime, tko nema covid potvrdu, a odbije se testirati, ne može na svoje radno mjesto, a samim time za taj radni dan bez opravdanog izostanka ne može dobiti ni plaću.

aladrović josip
Aladrović o onima koji se odbiju testirati: Redoviti otkaz ugovora o radu je opcija

Ministar Josip Aladrović, komentirajući uvođenje obveznih potvrda za djelatnike u socijalnoj skrbi, kazao je kako je opcija i izvanredni otkaz ugovora o radu ako netko opetovano odbija testiranje, koje će samo u početku biti plaćeno na teret državnog proračuna za zaposlenike zdravstvenog te sustava socijalne skrbi.

Dio djelatnika ogorčen, jer navedeno shvaćaju kao ucjenu da se moraju cijepiti. Jedina alternativa im je testiranje nekoliko puta tjedno, kasnije na vlastiti trošak, što nije mala stavka. Dio ih se odbio testirati već prvog dana, u zdravstvu je testiranjem detektirano 20-ak zaraženih, a testiranje su, osim pojedinaca u zdravstvu, odbili i neki radnici splitskog Centra za socijalnu skrb.

Mišljenja podijeljena, gotovo 40 posto je protiv

Pitali smo čitatelje u anketi na našem portalu što misle o obaveznim potvrdama u zdravstvenom sustavu. Sudjelovalo ih je više od 1.500, od čega njih oko 800 (51 i pol posto) podržava novu mjeru, jer moramo zaštiti ljude koji dolaze u bolnicu. Da je to ipak pitanje slobode izbora, smatra ih nešto manje od 39 posto. Tek djelomično odobrava njih gotovo 10 posto, smatrajući da odgovornost moraju snositi i zdravstveni djelatnici, ali i sami pacijenti.

Rezultati ankete portala Mirovina.hr

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap