Želite posjetiti svoje najbliže u domu za starije? Ovo su nova pravila!

Jasmina Grgurić Zanze
7. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Bez covid potvrde zaposlenici ne mogu već nekoliko dana doći na svoja radna mjesta u ustanove zdravstva i socijalne skrbi. No, ne mogu to učiniti ni posjetitelji, što se odnosi i na one u domovima za starije i nemoćne. Ako nemaju covid potvrdu, alternativa je negativan nalaz testa ili dokaz da su preboljeli koronavirus. Ipak, postoje neke iznimke.

Foto: Pexels

Želite posjetiti majku, djeda, prijatelja ili neku drugu blisku osobu smještenu u nekom od domova za starije? Odlično, ali samo ako imate covid potvrdu, negativan nalaz testa ili dokaz da ste bolest preboljeli. Dok su u fokusu obaveze za zaposlenike, o onima za posjetitelje u bolnicama i domovima malo se govori. No, i za njih vrijede nova pravila.

Iznimka kod znatnog pogoršanja zdravstvenog stanja

Posjete su moguće u vanjskim i unutarnjim prostorijama doma.

“Posjetitelje se obvezuje predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju. Posjetitelji su obvezni EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju predočiti na uvid prilikom ulaska kod pružatelja usluga ovlaštenoj osobi od strane pružatelja usluga, odnosno poslodavca” – navedneo je u najnovijim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iznimno, omogućavaju se posjeti u unutarnjim prostorima bez ograničenja samo u izvanrednim opravdanim situacijama, kao što je znatno pogoršanje zdravstvenog stanja korisnika uz poštivanje epidemioloških mjera.

Ako posjetitelj odbije predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju, posjetitelju se neće omogućiti posjeta korisniku na smještaju.

Moguća i potvrda liječnika obiteljske medicine

Da su testirane na virus SARS-CoV-2, odnosno da su cijepljene ili preboljele bolest COVID-19 predočenjem odgovarajućeg drugog dokaza mogu dokazivati slijedeći posjetitelji:

  • osobe koje su preboljele bolest COVID-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci, preboljenje mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite koju isti izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa,
  • osobe koje su imale dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, preboljenje mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 9 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije,
  • osobe kojima je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci, preboljenje mogu dokazati potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 9 mjeseci,
  • osobe koje su preboljele bolest COVID-19, bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze, preboljenje i cijepljenje mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 9 mjeseci od cijepljenja.

Maska obavezna za sve

Prije početka posjeta, bilo u vanjskom bilo u unutarnjem prostoru, posjetiteljima je potrebno izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom te ako se utvrdi povišena tjelesna temperatura, posjet se ne može ostvariti. Obavezna je dezinfekcija ruku prije ulaska u prostor pružatelja usluga.

O posjetima pružatelj usluge smještaja vodi dnevnu evidenciju. Osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije, utvrđena zaraza bolešću COVID-19 ili koji imaju simptome karakteristične za COVID-19 ne mogu doći u posjetu korisnicima. Korisnicima kojima je izrečena mjera samoizolacije ili izolacije ili imaju simptome bolesti ne mogu primati posjete.

Posjetitelji i korisnici imaju obvezu cijelo vrijeme nositi masku te se pridržavati drugih mjera zaštite. Ako posjetitelji ne poštuju utvrđene mjere zaštite prilikom posjeta, pružatelj usluga dužan ih je upozoriti na pridržavanje mjera. Ako i dalje ne budu poštivali utvrđene mjere, pružatelj usluga dužan ih je udaljiti. Zaštitnu opremu korisnicima osigurava pružatelj usluge dok posjetitelji sami osiguravaju potrebnu zaštitnu opremu prilikom posjeta korisnicima usluge smještaja.

Najnovije upute možete pročitati u dokumentu ispod teksta.

Copy link
Powered by Social Snap