Na izbore izašlo najviše birača starijih od 60, evo za koga su glasali

Jasmina Grgurić Zanze
11. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Na europske izbore su, pokazuju izlazne ankete, najviše izašli birači stariji od 60 godina. Podjednako su birali dvije vodeće stranke. Za HDZ ih je glasalo oko 35, za SDP oko 33 posto. Treći izbor starijim biračima je Domovinski pokret s oko deset posto podrške. IDS-u su dali 5,5 posto, ‘Možemo’ 3 i pol posto podrške, dok je mlada Nina Skočak na svega pola postotka. Premda su stariji birači bili najbrojniji, povjerenje nisu dali dvjema listama umirovljenika pa su tako i HSU i ‘Umirovljenici zajedno’ ostali na oko pola posto.

Kutija s natpisom izbori 2024.

Stariji birači najviše su se odazvali na izbore | Foto: Srednja.hr

S izlaznošću od svega 21 posto, Hrvatska je ušla u povijest kao zemlja u kojoj je na ovogodišnjim europskim izborima glasovalo najmanje birača. Premda su na birališta u najvećem broju došli upravo stariji birači, nisu zaokruživali dvije umirovljeničke liste koje su ostale ispod jedan posto podrške, o čemu smo pisali ovdje. Ankete, međutim, otkrivaju da su stariji birači podjednako glasali za HDZ i SDP, u blagu korist desnice.

Birači stariji od 60 podjednako birali i HDZ i SDP

EU parlament i novac
Poraz umirovljenika na EU izborima: Evo kako su prošli 'Umirovljenici zajedno' i HSU

Prema podacima agencije IPSOS, prikupljenima tijekom izlaznih anketa, Dnevnik Nove TV dobio je podatke o raspodjeli glasova po dobi i spolu. Među biračima starijima od 60 godina, najmanja je razlika između HDZ-a i SDP-a. Za HDZ ih je glasalo oko 35, za SDP 33 posto. Treći je Domovinski pokret s oko deset posto podrške, IDS je na 5,5 posto, Možemo na 3 i pol, a mlada Nina Skočak na svega pola postotka, piše dnevnik.hr. Birači stariji od 60 godina bili su najbrojnija skupina na biralištima, a na europske izbore najmanje su izašli mladi.

Gledamo li dobnu skupinu između 45 i 59 godina, njih gotovo 35 posto glasovalo je za HDZ. Oko 28 posto ih je za SDP, a za Domovinski pokret oko 8,5 posto. Možemo je na oko pet i pol posto podrške, IDS na 5, Most na 4,5, a Nina Skočak na manje od dva posto kod ove dobne skupine.

HDZ je prvi izbor i kod birača od 30 do 44 godine s oko 30 posto, dok su SDP-u dali oko 21 posto glasova. Za Možemo ih je 11 posto, šest za Ninu Skočak, a nešto manje od toga za Domovinski pokret. Oni pak najmlađi, od 18 do 29 godina, također su najviše za HDZ, ali u manjem postotku od oko 25 posto. Zanimljivo kako njima na drugom mjestu nije očekivano SDP, nego Nina Skočak koju je biralo 22 posto mladih. Treći je SDP s 14 posto podrške mladih, a na četvrtom mjestu Možemo s 9,5 posto. Za Most je bilo 6 posto mladih, a za Domovinski pokret 5,5 posto, navodi dnevnik.hr.

Umirovljeničke liste ostale ispod jedan posto podrške

Dvije umirovljeničke liste podbacile su na EU izborima, premda su na njih izašli mahom stariji birači. ‘Umirovljenici zajedno’, s kojima su SU, BUZ i DSU, dobili su 4.294 glasa, što je samo 0,57 posto. Listu je predvodio Milivoj Špika koji je od toga dobio 33 posto, točnije 1.417 glasova.

Premda su posljednje ankete prognozirale da će Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) proći lošije od Umirovljenika zajedno, o čemu smo pisali ovdje, to se nije dogodilo. Doduše, ni oni se nemaju baš čime pohvaliti, jer su dobili samo 5.225, odnosno 0,70 posto glasova. Nositeljica liste Ema Culi, očito ne toliko poznata široj javnosti, dobila je 990 preferencijalnih glasova, dakle oko 19 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap